Nigerijski studenti i medicinski turizam doprinose rastu potražnje dolara

Guverner Centralne banke Nigerije (CBN), dr. Olayemi Cardoso, istaknuo je da rapidni rast tečaja između naira i dolara najviše potiče sve veći broj nigerijskih studenata koji studiraju u inozemstvu te rastući broj medicinskih putovanja nigerijskih građana. Cardoso je to istaknuo tijekom sektorskog dijaloga koji je organizirao Dom zastupnika u Abuji u utorak.

Izražavajući zabrinutost zbog visokih životnih troškova, Cardoso je ustvrdio da CBN aktivno radi na dugoročnim rješenjima kako bi smanjio inflaciju na 21,4 posto, s naglaskom na povećanu poljoprivrednu produktivnost. Posebno je istaknuo potrebu za suočavanjem s fluktuacijama tečaja kroz poboljšanje likvidnosti, priznajući da te mjere dolaze s privremenim ekonomskim troškovima.

Cardoso je istaknuo rastuću potražnju za dolarima, koja je potaknuta sve većim brojem nigerijskih studenata koji studiraju u inozemstvu, a procjenjuje se da će do 2022. godine njihov broj premašiti 100.000, s ukupnim iznosom od 28,6 milijardi dolara. Također je napomenuo da obrazovanje i medicinski turizam značajno doprinose povećanoj potražnji za dolarima.

Tijekom sektorskog dijaloga, Zacch Adedeji, izvršni predsjednik Saveza za unutarnji prihod (FIRS), objasnio je da savezna vlada nema namjeru povećavati poreze. Umjesto toga, fokus je na strategijskom restrukturiranju kako bi se proširila porezna osnova, s ciljem prikupljanja ciljanih 19,2 bilijuna naira.

Ministar proračuna i nacionalnog planiranja, Atiku Bagudu, osigurao je da vlada ima strategijski plan za prevladavanje trenutnih ekonomskih izazova, s naglaskom na reforme koje su već u tijeku. Ministar financija, Wale Edun, priznao je da je ekonomski status zemlje rezultat kumulativne ekonomske politike tijekom godina, što je pridonijelo povećanim životnim troškovima zbog inflacije.

Edun je istaknuo predsjednikovo zalaganje za suočavanje s glavnim preprekama gospodarskog rasta i spomenuo pozitivne razvoje poput poboljšane sigurnosti na naftnim područjima, povećane proizvodnje nafte i povećanog povjerenja investitora. Pozvao je na smirenost, povjerenje i vjeru u sposobnost vlade da oživi gospodarstvo za prosperitet građana.

Nakon pročitanog članka, sastavljen je sljedeći FAQ odjeljak:

1. Što povećava rapidni rast tečaja između naira i dolara?
Rapidni rast tečaja između naira i dolara najviše potiče sve veći broj nigerijskih studenata koji studiraju u inozemstvu te rastući broj medicinskih putovanja nigerijskih građana.

2. Kako CBN smanjuje inflaciju?
CBN aktivno radi na dugoročnim rješenjima kako bi smanjio inflaciju na 21,4 posto, s naglaskom na povećanu poljoprivrednu produktivnost.

3. Koje aktivnosti doprinose povećanoj potražnji za dolarima?
Obrazovanje i medicinski turizam značajno doprinose povećanoj potražnji za dolarima.

4. Kakvi su planovi savezne vlade u vezi poreza?
Savezna vlada ima plan strategijskog restrukturiranja kako bi proširila poreznu osnovu, s ciljem prikupljanja ciljanih 19,2 bilijuna naira.

5. Kako vlada planira prevladati trenutne ekonomske izazove?
Vlada ima strategijski plan za prevladavanje trenutnih ekonomskih izazova, s naglaskom na reformama koje su već u tijeku.

6. Što je uzrokovalo povećane životne troškove zbog inflacije?
Ekonomski status zemlje rezultat je kumulativne ekonomske politike tijekom godina, što je pridonijelo povećanim životnim troškovima zbog inflacije.

7. Koje su pozitivne razvoje spomenuli ministri?
Pozitivni razvoji uključuju poboljšanu sigurnost na naftnim područjima, povećanu proizvodnju nafte i povećano povjerenje investitora.

Predloženi srodni linkovi:

Centralna banka Nigerije
Savez za unutarnji prihod Nigerije
Ministarstvo proračuna i nacionalnog planiranja Nigerije
Ministarstvo financija Nigerije