Nove mogućnosti uspona vojnog turizma u Sjevernoj Grčkoj

Panagiotis Savvidis, novinar i osnivač socijalno-kooperativne tvrtke Angistro Drasi, želi preokrenuti situaciju na grčko-bugarskoj granici. U posljednjim godinama, Savvidis je istaknuo neke dijelove vojnog prošlograničja između Grčke i Bugarske kroz tematske ture tvrđava iz vremena prije Drugog svjetskog rata – lanac utvrda poznatih kao Metaksova linija, koja je bila namijenjena zaštiti Grčke u slučaju bugarske invazije i ponijela ime po tadašnjem premijeru Ioannisu Metaksasu – ali i kroz posljednje obrambene projekte iz vremena Hladnog rata. Kao novinar grčkog lista Kathimerini, pratio sam jednu od tih tura u području planina Serres.

Rojen i odrastao u Serresu, Savvidis je brzo shvatio kako se takav trend savršeno uklapa u profil njegove regije i kako bi značajno mogao pomoći financijski. Počeo je svoj posao 2017. godine s prijateljima, susjedima i suradnicima kako bi pratili najzanimljivije staze u planinama koje vode do tvrđava i očistili neke tunele.

“Trenutačno se samo na sjevernom dijelu regionalne jedinice Serres nalazi pet od 21 utvrde iz Metaksove linije, koja je bila najveći građevinski projekt u Grčkoj tijekom 20. stoljeća”, kaže on. Vođene ture organizirane od strane Savvidisove grupe obuhvaćaju duži povijesni period, počevši od međuratnih godina pa sve do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća.

Prva stanica je napušteni granični prijelaz. “Kada me je otac odvodio s braćom na ribolov, ovdje bi nas pretraživali i ostavljali naše osobne iskaznice. Tada je bilo mnogo vojnog osoblja jer se Bugarska (tada pod komunizmom) smatrala prijetnjom sa sjevera. Govorim o 1975. godini”, objašnjava. Put postaje zemljana staza i počinjemo se penjati po planini. Savvidis pravi pauze da nam pokaže otvore u kojima je vojska skladištila streljivo i bila spremna detonirati ga na daljinu ako bi neprijateljske trupe pokušale prići. Posjetitelji izgledaju uzbuđeno zbog tih informacija.

Nekoliko metara dalje, počinje uspon. Konačna destinacija je arkada tvrđave Paliouriones, koju je tim Savvidisa očistio i pripremio za vođenu turu. Put vodi kroz bujnu zelenu šumu. Hodamo na brdu nasuprot tvrđavi Roupel. Za vrijeme Drugog svjetskog rata sve su ove planine bile ogoljene kako bi se povećala vidljivost vojske. Savvidis opisuje teške dane prije invazije njemačke vojske. “Nije bilo puno vojnika jer se većina njih borila protiv Talijana na albanskom frontu. Ovdje su bili većinom rezervisti, muškarci u dobi od 40 i 50 godina iz našeg kraja. Zato je ovo područje pretrpjelo mnogo gubitaka tijekom rata.”

Istražujući i čisteći galerije, Savvidis je imao priliku približiti se vojnicima koji su služili u to vrijeme i otkriti prave blago. “Našli smo vojnička pisma, zaglavlja pisama, kacige i lokalne novine”, kaže nam. Još se sjeća trenutka kada je pronašao izdanje novina “Fos” iz 4. travnja 1941. godine. “Novine su čitali samo časnici, tek toliko da znaju što se događa. Ove novine bi stigle ovdje sljedećeg dana, 5. travnja. Za nekoliko sati, počela bi njemačka vojska napadati.”

“Paliouriones i Roupel su držali ove tjesnace neprobojnima i Nijemci nisu došli”, objašnjava pokušavajući se orijentirati posjetiteljima o mjestu i povijesnom značaju na kojem se nalazimo. Sredinom planine posjetitelji promatraju protutenkovsku liniju koja je izrađena od željezničkih tračnica iz Peloponeza. Savvidis ukazuje na rupe od metaka u nekima od njih, kao i na godinu njihove izgradnje: 1898. Linija je izgrađena kako bi ometala neprijateljske tenkove, kako bi Roupel imao vremena ciljati ih. “Ovdje se vodilo mnogo bitaka”, kaže on.

Na kraju naše šetnje, vidljiv je impresivan top koji viri ispod zaraslog bunkera. “Vrlo je Instagramabilan”, šali se. Uistinu, članovi grupe stoje ispred njega i slikaju selfije prije nego što počnu silaziti u jednu od arkada tvrđave Paliouriones.

Hodajući kroz uske hodnike tvrđave, nekoliko metara ispod zemlje, gdje svjetlost brzo blijedi, to samo po sebi pruža poseban doživljaj, a tvrtka Agistro Drasi se trudi ponuditi posjetiteljima nevjerojatno iskustvo uspona vojnog turizma u Sjevernoj Grčkoj.

Pitanja

1. Koja je socijalno-kooperativna tvrtka osnovana u Grčkoj?
2. Koje su dvije glavne teme tura koje organizira ova tvrtka?
3. Kako se zove lanac utvrda iz vremena prije Drugog svjetskog rata?
4. Kako se zvala najveća utvrda iz lanca Metaksove linije koju je tim Savvidisa očistio?
5. Koje su godine obuhvaćene tijekom vođenih tura?
6. Kako je struktura putovanja bila korištena za povećanje vidljivosti vojske tijekom Drugog svjetskog rata?
7. Što je novinar Panagiotis Savvidis pronašao prilikom istraživanja utvrda?
8. Kako su tjesnaci Paliouriones i Roupel utjecali na njemačku vojsku tijekom rata?
9. Koja linija je izgrađena kako bi ometala neprijateljske tenkove?
10. Koje iskustvo Agistro Drasi pokušava ponuditi posjetiteljima?

Definicije

1. Socijalno-kooperativna tvrtka – vrsta tvrtke koja koristi socijalne i kooperativne principe za postizanje svojih ciljeva, pri čemu je društvena dobrobit važnija od pojedinačne dobiti.
2. Metaksova linija – lanac utvrda između Grčke i Bugarske koji je bio namijenjen zaštiti Grčke od moguće invazije iz Bugarske.
3. Hladni rat – ideološki sukob između SAD-a i Sovjetskog Saveza koji je trajao od kraja Drugog svjetskog rata do ranih 1990-ih.
4. Tjesnac – uski prolaz između dvije planine ili kopnenih dijelova.
5. Vojni turizam – oblik turizma koji uključuje posjete mjestima s vojnom poviješću, poput utvrda, vojnih muzeja i spomenika.

Sugerirani povezani linkovi:

Posjetite Grčku – Službena turistička stranica Grčke koja pruža informacije o raznim turističkim atrakcijama i destinacijama u zemlji.
Serres – Službena stranica općine Serres, koja nudi informacije o području i njegovim znamenitostima.