Prijedlog za povećanje poreza na turizam na Baliju iziskuje važne odluke

Lokalni lideri na Baliju trenutno donose odluke o povećanju cijene nedavno uvedenog poreza na turizam na otoku. Ovaj porez je uveden u veljači 2024. godine i zahtijeva da svi međunarodni turisti plaćaju iznos od 150.000 IDR kako bi pomogli u očuvanju kulture i prirode na Baliju te unaprijedili turističku infrastrukturu na otoku.

Razlog za raspravu o povećanju poreza na turizam proizlazi iz sve većeg broja stranih turista koji se neprimjereno ponašaju na Baliju. Lokalni lideri ponovno su pokrenuli razgovore o tome kako najbolje odvratiti nedisciplinirane strane turiste i privući kvalitetnije posjetitelje u provinciju.

Jedna od metoda koja se pokrenula ove sedmice od strane lidera turizma je dramatično povećanje iznosa poreza na turizam.

Lideri i dionici u turističkom sektoru traže veliko povećanje iznosa poreza i zagovaraju da se iznos poveća s 150.000 IDR na 500.000 IDR, a u nekim slučajevima čak i na 800.000 IDR, što iznosi oko 50 američkih dolara.

Lider Komisije II Balija Regionalnog narodnog predstavničkog vijeća (DPRD), Ida Gede Komang Kresna Budi, jasno je izjavio da želi da se iznos poreza poveća na 50 američkih dolara kako bi se pomoglo u rješavanju fiskalnih ograničenja provincije.

Budi je rekao novinarima: “Želimo da dolaze ljudi visoke kvalitete. Pokušavamo se konzultirati s policijom kako bismo formirali posebnu policijsku postaju za turizam… To je osnova za promjene u reviziji zakona o regionalnom porezu na turizam.”

On je podijelio svoju zabrinutost da ne želi da turisti koji dolaze na Bali osjećaju da mogu bezdušno kršiti zakon i omalovažavati lokalnu kulturu i norme.

Budi je objasnio: “Postoji problem jer se obično oni koji prave probleme smatraju turistima manjeg budžeta. To moramo predvidjeti.”

Također je primijetio da način na koji se porez na turizam na Baliju promovira i provodi za turiste nije toliko jednostavan kao što bi trebao biti.

“Nije moguće pronaći prikladno mjesto na aerodromu zbog nedostatka koordinacije s aerodromom i imigracijom kao podržavajućim dionicima. Nadamo se da će uz koordinaciju svih strana, sve moći biti maksimalno unaprijeđeno”, napomenuo je.

Budijev prijedlog podržao je stručnjak za turizam Taufan Rahmadi, koji smatra da bi ovako veliko povećanje iznosa poreza na turizam na Baliju bio bitan korak prema unaprjeđenju kvalitete turizma na otoku.

Rahmadi je rekao novinarima: “Prihodi od ovih tarifa mogu se dodijeliti za zaštitu okoliša, razvoj infrastrukture i poboljšanje usluga za turiste. Od Butana možemo naučiti kako su visoke tarife uspješno iskorištene za financiranje napora za očuvanje okoliša i kulture.”

Dodao je: “Venecija, Italija, uspjela je smanjiti gužve uvođenjem ulaznih naknada. Bali može primijeniti sličnu politiku kako bi održao ravnotežu između broja turista i kapaciteta okoliša i infrastrukture.”

Rahmadi tvrdi da suvisoko tarife mogu privući turiste koji više poštuju okoliš i lokalnu kulturu. To bi se moglo primijeniti na Baliju kako bi se smanjio broj “nevaljanih turista” koji često ne poštuju lokalna pravila i kulturu.

On je nastavio: “Nekoliko zemalja, poput Egipta i Kariba, doživjelo je pad broja turista nakon što su povećale ulazne naknade. Bali mora pažljivo pratiti utjecaj kako bi osigurao da lokalna turistička industrija nema negativne posljedice.”

Rahmadi je zaključio: “Važno je da Bali dobro provede ovu politiku, uključujući obrazovanje turista i dosljedno provođenje propisa. To je važan korak u očuvanju ljepote i održivosti Balija kao održive i kvalitetne turističke destinacije.”

Većina turista koji dolaze na Bali nije previše zabrinuta zbog doprinosa od 150.000 IDR tijekom posjete; uz ulaznu vizu od 500.000 IDR, povećanje iznosa poreza na turizam na 50 američkih dolara značajno bi utjecalo na odluku potencijalnih putnika da posjete otok.

Ovo nisu samo nagađanja političkih lidera i turističkih komentatora. Šef Odjela za turizam Balija, Tjok Bagus Pemayun, izjavio je medijima 21. lipnja da se već provodi revizija tarifa i ozbiljno razmišlja o povećanju iznosa. S obzirom na to da destinacije poput Tajlanda nude putovanje bez vize i bez tarifa za turiste, oni koji traže vikend odmor na obali jugoistočne Azije sigurno će biti privučeni jeftinijim opcijama nad destinacijskim specifičnim ponudama.

Često postavljana pitanja (FAQs) o porezu na turizam na Baliju:

1. Što je porez na turizam na Baliju?
Porez na turizam na Baliju je iznos od 150.000 IDR koji se naplaćuje od međunarodnih turista kako bi se pomoglo u očuvanju kulture i prirode na otoku te unaprijedili turistička infrastruktura.

2. Zašto se razmatra povećanje iznosa poreza na turizam?
Razlog za razmatranje povećanja iznosa poreza na turizam je sve veći broj stranih turista koji se neprimjereno ponašaju na Baliju. Lokalni lideri žele odvratiti nedisciplinirane turiste i privući kvalitetnije posjetitelje.

3. Koje je predloženo povećanje iznosa poreza na turizam?
Lideri i dionici u turističkom sektoru zagovaraju povećanje iznosa sa 150.000 IDR na 500.000 IDR, a u nekim slučajevima čak i na 800.000 IDR.

4. Kako bi povećanje poreza na turizam pomoglo Baliju?
Povećanje iznosa poreza na turizam može pomoći u rješavanju fiskalnih ograničenja provincije te financirati zaštitu okoliša, razvoj infrastrukture i poboljšanje usluga za turiste.

5. Kako će se provesti promjene u zakonu o regionalnom porezu na turizam?
Prijedlog za povećanje poreza na turizam podržava stručnjak za turizam i lider Komisije II Balija. Nadaju se suradnji s policijom kako bi se formirala posebna policijska postaja za turizam i koordinaciji sa svim relevantnim stranama.

6. Mogu li visoke tarife privući bolje kvalitetne turiste?
Stručnjak za turizam vjeruje da visoke tarife mogu privući turiste koji više poštuju okoliš i lokalnu kulturu. Primjerice, Venecija je uspjela smanjiti gužve uvođenjem ulaznih naknada.

7. Koje su moguće negativne posljedice povećanja poreza na turizam?
Potrebno je pažljivo pratiti utjecaj povećanja poreza kako bi se osiguralo da lokalna turistička industrija nema negativne posljedice, kao što su pad broja turista.

8. Kakav bi utjecaj povećanja iznosa poreza na turizam imalo na posjet Baliju?
Povećanje iznosa poreza na turizam na 50 američkih dolara moglo bi značajno utjecati na odluku potencijalnih putnika da posjete otok, budući da većina turista nije previše zabrinuta zbog trenutnog iznosa od 150.000 IDR.

Dodatne informacije o turizmu na Baliju i porezu na turizam mogu se pronaći na Bali.com.