Novi model putovanja kao servis: Kako AI i blockchain mijenjaju turizam

Turizam kao servis (TaaS) model postaje nova revolucija u industriji putovanja i turizma, slično kao što su banking-as-a-service (BaaS) i software-as-a-service (SaaS) preoblikovali svoje sektore. Ovaj inovativni koncept ima za cilj redefinirati povezana putovanja, iskoristeći potencijal naprednih tehnologija kao što su umjetna inteligencija (AI) i blockchain kako bi unaprijedili svaki aspekt putovanja – od rezervacija putovanja i plaćanja do smještaja i prijevoza.

Pružajući integrirane usluge koje su obično raspršene po različitim alatima i platformama, TaaS koncept omogućuje pojednostavljeno iskustvo putovanja, što je izuzetno privlačno modernim potrošačima koji traže udobnost i bezbrižnost. Umjesto citiranja tvrtke Addentax koja je predstavila svoju TaaS platformu s AI i blockchain alatima za kineske putnike, može se reći da su brojne tvrtke prepoznale ovaj trend te ulažu u razvoj naprednih digitalnih alata za planiranje putovanja.

Primjerice, jedan od najvećih europskih pružatelja usluga u hotelijerstvu – Accor, nedavno je predstavio putničkog asistenta temeljenog na umjetnoj inteligenciji (AI) i strojnom učenju, koji koristi usluge Amazon Web Services (AWS). Ovaj asistent koristi konverzacijsko sučelje i uči preferencije gostiju kako bi se prilagodio njihovim individualnim potrebama.

Inicijative poput ovih, koje koriste AI i druge tehnologije, zadovoljavaju sve veću potražnju za inovativnim tehnološkim rješenjima u putničkom sektoru. Podaci pokazuju da gotovo 63% potrošača izražava interes za AI-om potpomognuta iskustva u putovanjima. Kao odgovor na taj trend, tvrtke sve više usvajaju digitalne alate za planiranje putovanja kako bi zadovoljile potrebe potrošača.

Ovo je doveo do sve većih ulaganja u AI-driven inicijative u putničkom sektoru, kao što je nedavna akvizicija AI startupa GamePlanner.AI od strane Airbnb-a za iznos od 200 milijuna dolara. CEO Airbnb-a, Brian Chesky, izrazio je optimizam u vezi potencijala GenAI tehnologije da poboljša iskustvo putovanja i transformira aplikaciju u “ultimativnog putničkog agenta” za korisnike.

Integracija AI tehnologije omogućava brže rješavanje uobičajenih izazova u putovanjima kao što su jezične barijere, razlike u politikama između zemalja i nedostatak tradicionalne podrške na recepciji. Ovim inovativnim pristupom, AI tehnologija može pružiti podršku i rješenja u samo nekoliko sekundi.

Turizam kao servis model, zajedno s AI i blockchain tehnologijama, donosi nove mogućnosti i poboljšanja u industriji putovanja. Ovi napredni alati omogućuju personalizirane i optimizirane putničke usluge, stvarajući jednostavnije iskustvo i širu ponudu za putnike diljem svijeta.

Često postavljana pitanja (FAQ) temeljena na glavnim temama i informacijama iz članka:

1. Što je Turizam kao servis (TaaS) model?
TaaS model je inovativni koncept koji ima za cilj redefinirati povezana putovanja kroz integraciju naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije (AI) i blockchaina. On omogućuje pojednostavljeno iskustvo putovanja i udovoljava potrebama modernih potrošača koji traže udobnost i bezbrižnost.

2. Koje su prednosti TaaS modela?
TaaS model pruža integrisane usluge koje obično su raspršene po različitim alatima i platformama, čime omogućuje jednostavnije i efikasnije putovanje. Također, koristi AI i druge tehnologije kako bi personalizirao putničke usluge, prilagođavajući ih individualnim potrebama i preferencijama gostiju.

3. Kako AI tehnologija poboljšava putovanja?
Integracija AI tehnologije omogućuje brže rješavanje uobičajenih izazova u putovanjima, kao što su jezične barijere, razlike u politikama između zemalja i nedostatak tradicionalne podrške na recepciji. AI tehnologija pruža podršku i rješenja u samo nekoliko sekundi, što značajno poboljšava iskustvo putovanja.

4. Kako blockchain tehnologija doprinosi TaaS modelu?
Blockchain tehnologija omogućuje transparentnost i sigurnost u procesu rezervacije putovanja i plaćanja. Ona olakšava provjeru identiteta putnika, osigurava brže i sigurnije transakcije te smanjuje troškove povezane s posrednicima u turističkoj industriji.

Definitions for key terms used in the article:

– Turizam kao servis (TaaS) model: Inovativni koncept koji koristi napredne tehnologije kao što su umjetna inteligencija (AI) i blockchain kako bi redefinirao putovanja i turizam. Ovaj model omogućuje personalizirane putničke usluge i pojednostavljuje proces planiranja putovanja.
– Umjetna inteligencija (AI): Grana računalnih znanosti koja se bavi razvijanjem računalnih sustava koji mogu izvršavati zadatke koji zahtijevaju ljudsku inteligenciju, kao što su prepoznavanje uzoraka, učenje, zaključivanje i rješavanje problema.
– Blockchain: Tehnologija koja omogućuje transparentno i sigurno skladištenje i prijenos digitalnih transakcija. Sastoji se od lanca blokova, gdje se svaki blok povezuje s prethodnim blokom kriptografskim algoritmima.
– AI-driven: Izraz koji se odnosi na tehnologije, proizvode ili usluge koje koriste umjetnu inteligenciju za poboljšanje funkcionalnosti i performansi.
– Podrška na recepciji: Usluga koju pružaju hotelske recepcije, uključujući informacije, pomoć, rezervacije i druge usluge za goste hotela.

Suggested related links:
Accor
Amazon Web Services
Airbnb