Rast eksperimentalnog turizma u Seulu

Seul, živo srce grada, svjedoči promjeni u ponašanju turista koji sve više biraju iskustvena putovanja umjesto tradicionalnog šopinga. Istraživanje BC Card-a pokazuje da su prihodi od stranih posjetitelja u Seulu koji preferiraju kafiće i instant foto usluge značajno porasli. Ova promjena ukazuje na trend eksperimentalnog turizma koji postaje sve popularniji.

Trendy četvrti privlače turiste svojim jedinstvenim iskustvima. Seongsu-dong, istočni dio Seula poznat po kafićima i foto automatima, bilježi 973% porast broja transakcija stranih turista putem kreditnih kartica, u usporedbi s 2019. godinom. Također, Yeouido-dong i Hannam-dong su doživjeli značajan porast broja turista, zahvaljujući bogatom noćnom životu, zabavnim sadržajima i poznatim znamenitostima. Područje Yeouido-dong posebno je privlačno zbog prisutnosti robne kuće Hyundai i obližnjih hotela.

Tradicionalne trgovine gube na važnosti dok se industrije usmjerene na iskustva razvijaju. Dok su prodaja u robnim kućama i duty-free trgovinama u središnjem dijelu Seula opadala, ona u Yeongdeungpo distriktu bilježi porast. Ova promjena ukazuje na to da turisti sada traže nezaboravna iskustva umjesto klasičnih shopping izleta. Godine 2019., turisti su 79% svog budžeta trošili na šoping, dok je do 2023. taj postotak pao na 58%. S druge strane, prihodi od industrija usmjerenih na iskustva povećali su se sa približno 1% u 2019. na oko 7% u 2023. godini. Broj transakcija kreditnim karticama tijekom večernjih i noćnih sati također je porastao, što ukazuje na to da turisti prioritet daju zadovoljstvu i uživanju.

Listopad je postao najomiljenije razdoblje za posjet Koreji među turistima. Seul se kontinuirano prilagođava promjenama u preferencijama turista i nudi mješavinu moderne i tradicionalne kulture koja uključuje ukusnu kuhinju, zabavne sadržaje te poznate znamenitosti i drevne hramove. Pomak prema eksperimentalnom turizmu odražava dublju povezanost između turista i grada, što potiče novu eru kulturne razmjene i međusobnog razumijevanja.

Česta pitanja na temelju glavnih tema i podataka iz članka:
1. Kako se mijenja ponašanje turista u Seulu?
2. Kakva su iskustvena putovanja postala popularna?
3. Koje četvrti u Seulu privlače turiste?
4. Koji su razlozi za rast broja turista u tim četvrtima?
5. Zašto tradicionalne trgovine gube na važnosti?
6. Koje industrije doživljavaju rast?
7. Kako se mijenja budžet turista u Seulu?
8. Kako se posjet Koreji prilagođava promjenama u preferencijama turista?
9. Kako eksperimentalni turizam utječe na povezanost između turista i grada?

Definicije ključnih pojmova ili žargona:
1. Eksperimentalni turizam: oblik turizma koji se fokusira na stvaranje iskustava kroz sudjelovanje u aktivnostima i upoznavanje lokalne kulture.
2. Duty-free trgovine: trgovine u kojima se prodaju proizvodi bez plaćanja uvoznih i izvoznih carina i poreza.
3. Robna kuća: velika trgovina koja prodaje širok spektar proizvoda, uključujući odjeću, kućanske aparate, kozmetiku itd.

Predloženi povezani linkovi:
1. Visit Seoul
2. Seoulistic
3. In Seoul Himch