Novi zakon predložio je osigurati da se podaci iz Tennessee Odjela za razvoj turizma izuzmu iz zakona o javnim zapisima ako ih turistički povjerenik i odvjetnik smatraju “osjetljivima”.

Predloženi zakon, čije je sponzorstvo Republikanac William Lamberth, slijedi slično izuzeće za Odjel za gospodarstvo i zajednicu Tennesseea koje je doneseno 1988. godine, a tajnačilo bi osjetljive podatke pet godina.

Dužnosnici administracije tvrde da je zakon potreban kako bi se privukle tvrtke u Tennessee, ali vodeći zagovornik otvorenih zapisnika u državi tvrdi kako je prijedlog preopćenit, nedostaje mu prava odgovornost i može naškoditi transparentnosti.

Lamberth je rekao da je zakon direktno došao iz administracije guvernera Billa Leeja i Odjela za razvoj turizma. Kao vođa većine Doma, Lamberth redovito sponzorira zakone koji su dio Leejeve administrativne agende.

“Željeli su neke od istih opcija koje ECD ima kad traže veliku turističku priliku za državu”, rekao je. “Neki od tih preliminarnih razgovora nisu javni kad je riječ o ECD projektima i željeli su istu stvar.”

Prema Lamberthu, prvotno je želio “osigurati” da postoji “posrednik koji bi spriječio odjel da jednostavno privatizira nešto”.

“To je razlog zašto je bio uključen odvjetnik općine Tennessee”, rekao je. “Ali to dolazi izravno iz ureda guvernera, to dolazi izravno od turizma.”

Portparolka Odjela za razvoj turizma Amanda Murphy izjavila je kako bi zakon pomogao odjelu u obavljanju poslova bez otkrivanja poslovanja potencijalnih investitora.

“Kao i svaki napor za ekonomski razvoj, naša industrija je iznimno konkurentna i oslanja se na povjerljive podatke kako bi se odredila najučinkovitija raspodjela novca poreskih obveznika”, rekla je. “Odjelu za razvoj turizma potrebna je mogućnost provođenja dubinske analize bez rizika od otkrivanja osjetljivih informacija koje bi mogle naštetiti konkurentske prednosti naših dionika ili poslovnim dogovorima.”

Elizabet Džonson, portparolka Lea, također je opisala zakon kao nužnu mjeru zaštite pregovora o ugovorima.

“Stvaranje poslova i veće mogućnosti za građane Tennesseea jedan je od najvažnijih prioriteta guvernera Leeja, a Tennessee je konkurentska reputacija širom svijeta zaslužena kao jedno od najboljih mjesta za poslovanje”, rekla je. “Turistička industrija Tennesseea drugi je najveći poslodavac u državi, a nastavljamo bilježiti rekordne iznose troškova posjetitelja. Svako povreda povjerljivosti usred pregovora štetna je za potencijalne ekonomske investicije u našu državu, a ovaj zakon pružio bi Odjelu za razvoj turizma politiku usklađenu s Odjelom za gospodarstvo i zajednicu.”

No, Deborah Fisher, izvršna direktorica Koalicije Tennessee za otvorenu vlast, tvrdi da je zakon preopćenit i ne uključuje nikakvu odgovornost.

“To je posebno zabrinjavajuće sa stanovišta transparentnosti, jer daje potpunu diskreciju povjereniku odjela, zajedno s odvjetnikom, da zadrži povjerljivo sve što on smatra osjetljivim”, rekla je. “To je vrlo široka definicija i vrlo subjektivna, ovisno o tome što povjerenik smatra osjetljivim. Ako biste pokušali dobiti zapis, ne bi postojao način da ga izazovete. A budući da je odvjetnik generalni odvjetnik povjerenika, uopće ne vidim da to predstavlja učinkovitu sigurnosnu mrežu.”

Osim toga, Fisher je rekla kako je zakon mnogo širi nego što to zahtijeva administracija Lea.

Da je to ono što žele zaštititi u tajnosti – razvoj ugovora – mogli bi samo uključiti tu iznimku”, rekla je. “To bi bilo drugačije. Ali to nije iznimka. Izuzetak je bilo što povjerenik želi da to bude povjerljivo.”

Prema zakonu, predloženi izuzetak neće se primjenjivati na već povjerljive informacije, uključujući poslovne tajne, marketinške informacije i kapitalne planove unutar odjela.

Rasprava o zakonu održat će se na prvoj podsudskoj raspravi u utorak.

Najčešća pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija predstavljenih u članku:

1. Koji je cilj predloženog zakona?
Cilj predloženog zakona je omogućiti Odjelu za razvoj turizma u Tennesseeu obavljanje poslova bez otkrivanja osjetljivih informacija o potencijalnim investitorima.

2. Tko je sponzor zakona?
Zakon je sponzoriran od strane Republikanca William Lamberth.

3. Koja je svrha izuzeća iz zakona?
Izuzeće iz zakona omogućuje povjerljivost u vezi s određenim informacijama i omogućuje veću fleksibilnost u pregovorima.

4. Kakav je stav zagovornika otvorenih zapisnika u državi?
Zagovornici otvorenih zapisnika tvrde da je prijedlog preopćenit, nedostaje mu prava odgovornost i može negativno utjecati na transparentnost.

5. Kako je zakon nastao?
Prema Lamberthu, zakon je stigao iz ureda guvernera Billa Leeja i Odjela za razvoj turizma.

6. Kako zakon utječe na transparentnost?
Kritičari tvrde da zakon daje previše diskrecije i nema načina provjere ako netko želi pristupiti povjerljivim informacijama.

7. Koje su posljedice kršenja pregovaračke povjerljivosti?
Prema portparolki Lea, bilo kakvo kršenje povjerljivosti može naštetiti potencijalnim ekonomskim investicijama u državu.

8. Koja je uloga Koalicije Tennessee za otvorenu vlast?
Koalicija Tennessee za otvorenu vlast izvršna je direktorica Deborah Fisher izrazila zabrinutost zbog općenitosti zakona i nedostatka odgovornosti.

Definicije ključnih pojmova:

1. Zakon o izuzeću – zakon koji omogućuje povjerljivost u vezi s određenim informacijama ili poslovima.
2. Odjel za razvoj turizma – odjel koji se bavi promocijom i razvojem turizma u Tennesseeu.
3. Transparentnost – princip koji zahtijeva javno dostupne i pristupačne informacije o radu institucija i tijela vlasti.
4. Otvoreni zapisnici – pristup javnosti i dostupnost informacija o radu tijela vlasti.

Predloženi povezani linkovi na glavnu domenu (format naziv linka):
1. Tennessee Vacation
2. Tennessee History for Kids
3. Tennessee Opportunity Zones