Novo pravilo o trajanju festivala Songkran zbunjuje turiste

Jedan kineski turist snimljen je u svojoj prikladnoj Songkran odjeći – majici s cvjetnim uzorkom i vodenom puškom, ispred trgovačkog centra Terminal 21 u Bangkoku. “S kim bih mogao slaviti?” pitao je gledatelje svog videa. “Kažu da traje od 1. do 21. travnja, ali zašto nije kako sam očekivao? Nadam se da će biti objašnjenja.”

Ova situacija zbunila je ne samo strane turiste već i lokalne stanovnike. Ideja o proslavi Maha Songkran Svjetskog festivala vode 21 dan s ciljem poboljšanja turizma u Tajlandu, dovela je do nesporazuma. Među zbunjenima bio je i ovaj kineski turist koji je objavio video na kineskoj platformi za dijeljenje videa Douyin, koji je kasnije podijeljen putem stranice Daka China na Facebooku. Snimak je preveden na tajlandski.

“Sa kim bih mogao slaviti?” pita turist ispred Terminala 21. “Kažu da traje od 1. do 21. travnja, ali zašto nije kako sam očekivao? Nadam se da će biti objašnjenja.”

Korisnik SleeplessBKK podijelio je ovaj video na platformi X, označio premijera Sretthu Thavisina i vođu Pheu Thai stranke Paetongtarn Shinawatra, nazivajući ga sramotom.

Vladin glasnogovornik Chai Watcharonke izjavio je da se festival održava od 1. do 21. travnja diljem zemlje, ali da se aktivnosti ne odvijaju istovremeno u svim provincijama. Turistička agencija Tajlanda (TAT) ima kalendar svih proslava diljem zemlje koji će trajati 21 dan, s time da se glavne proslave održavaju kao i obično od 13. do 15. travnja u skoro svakoj provinciji.

Vlasti će poboljšati komunikaciju i osigurati da posjetiteljima budu pružene točne informacije kako bi se spriječili nesporazumi, dodao je Watcharonke.

Ministrica turizma i sporta Sudawan Wangsuphakijkosol priznala je da je došlo do nesporazuma u vezi trodnevnog festivala Songkran. Rekla je da će ministarstvo i nadležne agencije poboljšati odnose s javnošću i pružiti stranim turistima točnija objašnjenja o festivalu sa vodenim borbama, ukoliko namjeravaju posjetiti zemlju.

“Što se tiče turista koji su već ovdje u Tajlandu, molimo vas za strpljenje i pričekajte još nekoliko dana prije nego što možete sudjelovati u Songkranu”, rekla je.

Guverner TAT-a, Thapanee Kiatphaibool, izrazio je sumnju da je ovaj video možda snimljen radi stvaranja sadržaja, a ne iz istinske zbunjenosti “turista”. Istaknuo je da je kalendar za Maha Songkran Svjetski festival s vodenim borbama dostupan na svim medijskim platformama i da se jasno navodi da se aktivnosti obično održavaju između 11. i 15. travnja.

Ministarstvo turizma i sporta i TAT su 12. ožujka objavili da će trodnevni Maha Songkran Svjetski festival s vodenim borbama 2024. započeti 1. travnja u sjevernoj provinciji Chiang Mai, a završiti 21. travnja u Chon Buri i Samut Prakanu. Glavni događaj od 12. do 16. travnja očekuje se da će privući 4,3 milijuna domaćih putovanja i 510.000 posjeta stranih turista.

Često postavljena pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija iz članka:

1. Što je Songkran festival?
Songkran festival je tradicionalni tajlandski festival koji označava početak nove godine prema tajlandskom kalendaru. To je vrijeme za slavlje, obiteljska okupljanja i vodene borbe.

2. Koliko dugo traje Songkran festival?
Songkran festival traje 21 dan, od 1. do 21. travnja.

3. Zašto je kineski turist zbunjen?
Kineski turist je zbunjen jer je očekivao da će festival trajati neprekidno od 1. do 21. travnja, ali je saznao da se aktivnosti ne odvijaju istovremeno u svim provincijama.

4. Kako su vlasti odgovorile na nesporazume?
Vlasti će poboljšati komunikaciju i pružiti točne informacije turistima kako bi se izbjegli nesporazumi. Ministarstvo turizma i sporta također će poboljšati odnose s javnošću i pružiti stranim turistima točnije objašnjenje o festivalu.

5. Kada se najčešće održavaju glavne proslave festivala Songkran?
Glavne proslave festivala Songkran najčešće se održavaju od 13. do 15. travnja u gotovo svakoj provinciji.

6. Kako turisti mogu sudjelovati u festivalu Songkran?
Turisti koji su već u Tajlandu trebaju pričekati još nekoliko dana prije nego što mogu sudjelovati u Songkran festivalu. Preporučuje se da strani turisti prate kalendar događanja kako bi znali točno vrijeme i mjesto proslava.

Definicije ključnih pojmova ili žargona korištenih u članku:

– Songkran festival: Tradicionalni tajlandski festival koji obilježava početak nove godine prema tajlandskom kalendaru. Uključuje vodene borbe i druge oblike zabave.

Sugestirani povezani linkovi:

Tourism Thailand
Panduan Wisata Thailand