Utjecaj tamnih nebeskih svjetala na turizam u Utahu

Guverner Spencer Cox je proglasio april 2021. godine “Mjesecom tamnih nebeskih svjetala” i Ured za turizam Utaha je u potpunosti podržao ovu inicijativu. Prema videu koji je objavio guverner Cox, preko 80% Amerikanaca ne može vidjeti Mliječni put iz svojih domova zbog svjetlosnog zagađenja.

Prema Uredu za turizam Utaha, to je država koja ima neka od najtamnijih nebeskih svjetala na svijetu. Trenutno je vodeća u svijetu u očuvanju tamnih nebeskih svjetala s 25 akreditiranih Međunarodnih tamnih mjesta.

Astroturizam privlači milijune posjetitelja u naše državne i nacionalne parkove. Posjetitelji hrle u njih kako bi vidjeli tamno nebo Utaha.

“Očuvanje tamnih nebeskih svjetla potiče prenoćišta, diversifikaciju proizvoda koje Utah nudi i širi iskustvo posjetitelja”, rekla je Natalie Randall, direktorica Ureda za turizam Utaha u priopćenju za medije.

“Državni parkovi Utaha, naši nacionalni parkovi i partneri iz zajednice pokazali su iznimno vodstvo i viziju u očuvanju noćnog neba diljem države.”

Drugi benefiti tamnog neba u Utahu

Astroturizam nastavlja rasti u Utahu. Prema Uredu za turizam Utaha, mogao bi donijeti 5,8 milijardi dolara godišnjeg prihoda od posjeta u idućih 10 godina. Također bi mogao podržati 11.000 novih radnih mjesta godišnje i poboljšati lokalne ekonomije.

Iako je april označen kao “Mjesec tamnih nebeskih svjetala” u državi, posjetitelji dolaze u Utah radi promatranja zvijezda tijekom cijele godine. Često se jasnije nebo može vidjeti u hladnijim mjesecima.

Da biste saznali više o tamnom nebu Utaha i vidjeli vodič s kartama, posjetite visitutah.com.

FAQ section:

Q: Što znači “Mjesec tamnih nebeskih svjetala” u Utahu?
A: “Mjesec tamnih nebeskih svjetala” je inicijativa koju je proglasio guverner Spencer Cox, a podržava je Ured za turizam Utaha. Cilj je podići svijest o svjetlosnom zagađenju i promovirati očuvanje tamnog neba u državi.

Q: Što je tamno nebo?
A: Tamno nebo se odnosi na nedostatak svjetlosnog zagađenja i visoku vidljivost zvijezda i drugih nebeskih objekata. To je važno za astronome, ali i za turizam koji privlači posjetitelje koji žele promatrati zvijezde i uživati u tamnoj i netaknutoj prirodi.

Q: Zašto je Utah poznat po tamnom nebu?
A: Utah je poznat po tamnom nebu jer ima neka od najtamnijih nebeskih svjetala na svijetu. Trenutno je vodeća država u očuvanju tamnih nebeskih svjetala s 25 akreditiranih Međunarodnih tamnih mjesta.

Q: Koje su koristi tamnog neba u Utahu?
A: Tamno nebo u Utahu donosi mnoge koristi. Astroturizam privlači mnogo posjetitelja, što može donijeti godišnje prihode od posjeta u iznosu od 5,8 milijardi dolara u idućih 10 godina. Također, može podržati stvaranje 11.000 novih radnih mjesta godišnje i poboljšati lokalne ekonomije.

Q: Kako mogu saznati više o tamnom nebu u Utahu?
A: Za više informacija o tamnom nebu Utaha i za vodič s kartama, posjetite visitutah.com.

—————————————————————————————————————-

Definitions:

– Guverner: Osoba koja je na čelu izvršne vlasti u državi ili regiji.
– Tamno nebo: Nedostatak svjetlosnog zagađenja i visoka vidljivost zvijezda i drugih nebeskih objekata.
– Svjetlosno zagađenje: Povećana razina umjetne svjetlosti koja otežava promatranje noćnog neba i ima negativne učinke na okoliš.
– Astroturizam: Turizam koji se fokusira na posjete mjestima s tamnim nebom radi promatranja zvijezda i drugih astronoma.
– Akreditiran: Službeno priznat i ovlašten.
– Međunarodno tamno mjesto: Područje s minimalnim svjetlosnim zagađenjem koje je priznato od strane neovisne organizacije (npr. Međunarodna asocijacija tamnih neba) kao mjesto pogodno za promatranje noćnog neba.

—————————————————————————————————————-

Related links:

visitutah.com – Službena web stranica sa turističkim informacijama o Utahu, uključujući informacije o tamnom nebu i vodiče s kartama.