Pi Phi otoci suočavaju se s izazovima masovnog turizma

Phi Phi otoci, dragulj Krabija u Tajlandu, suočavaju se s negativnim utjecajima masovnog turizma. Popularna turistička destinacija, posebno Pi Le zaljev, svjedoči drastičnom porastu broja posjetitelja, što dovodi do značajnih ekoloških i sigurnosnih izazova. Sveobuhvatno istraživanje, provedeno od strane vlasti Nacionalnog parka Noppharat Thara Beach-Mu Ko Phi Phi u suradnji s raznim agencijama, otkrilo je zabrinjavajuće činjenice poput one o onečišćenju zraka i buke, dodatno pogoršane sigurnosnim opasnostima zbog velike brodske prometnice.

Otkrivanje problema
Slikoviti Pi Le zaljev u prosjeku u jednom danu ugosti oko 120 brodova, uključujući dugačke repove i glisere. Ovaj neprekidni priljev ne samo da je narušio mirno iskustvo turista, već je povećao opasnost od nesreća na moru. Potreba za učinkovitom regulacijom nikada nije bila očitija.

Suočavanje s izazovima
Kako bi se suočili s ovim rastućim izazovima, održan je ključni sastanak 5. veljače 2024. godine. Sastanak je rezultirao uspostavom nekoliko preliminarnih mjera kako bi se suzbili štetni učinci masovnog turizma. Ove mjere uključuju ograničenje broja praznih brodova s dugim repom u zaljevu, stvaranje posebnih područja za kupanje te zahtjev da svi brodovi koji pružaju usluge budu licencirani od strane Državnog parka. Dodatno, operatorima brodova bit će propisana obuka za usluge turistima, prvu pomoć i zaštitu okoliša.

Lokalna podrška i sljedeći koraci
Prijedlozi smjernica su pozitivno prihvaćeni od strane lokalnih operatora brodova i tvrtki vezanih uz turizam kako s Phi Phi otoka tako i iz Phuket pokrajine. Sljedeći presudan korak uključuje predstavljanje ovih skupnih povratnih informacija na sastanku Nacionalnog parkovnog savjetodavnog odbora (PAC), zakazanom za 20. veljače. Uspjeh na ovoj točki značio bi odobrenje za provedbu neophodnih mjera u Pi Le laguni, što označava početak nove ere održivog turizma na Phi Phi otocima.

Pitanja i odgovori (FAQ)
1. Koji su negativni utjecaji masovnog turizma na Phi Phi otoke?
– Masovni turizam na Phi Phi otocima rezultira ekološkim i sigurnosnim izazovima, kao što su onečišćenje zraka i buka te sigurnosne opasnosti zbog velike brodske prometnice.

2. Koliko brodova prosječno posjeti Pi Le zaljev u jednom danu?
– Pi Le zaljev u prosjeku ugosti oko 120 brodova u jednom danu.

3. Kako će se riješiti izazovi masovnog turizma na Phi Phi otocima?
– Ključni sastanak 5. veljače 2024. godine rezultirao je uspostavom nekoliko mjera, uključujući ograničenje broja praznih brodova s dugim repom, stvaranje posebnih područja za kupanje i traženje licenci za brodove koji pružaju usluge. Osim toga, operatorima brodova će biti propisana obuka za usluge turistima, prvu pomoć i zaštitu okoliša.

4. Kako su lokalni operatori brodova i tvrtke vezane uz turizam reagirali na prijedloge smjernica?
– Prijedlozi su pozitivno prihvaćeni od strane lokalnih operatora brodova i tvrtki vezanih uz turizam na Phi Phi otocima i iz Phuket pokrajine.

Definicije ključnih pojmova
– Masovni turizam: Oblik turizma koji uključuje velike brojeve posjetitelja na jednoj destinaciji, što može dovesti do negativnih posljedica za okoliš i lokalnu zajednicu.
– Pi Le zaljev: Jedno od popularnih područja na Phi Phi otocima u Tajlandu, koje je suočeno s negativnim utjecajima masovnog turizma.
– Nacionalni park Noppharat Thara Beach-Mu Ko Phi Phi: Tajlandski nacionalni park koji obuhvaća Phi Phi otoke i okolna područja.

Povezane veze
phiphi.com: Službena turistička stranica Phi Phi otoka.
tourismthailand.org: Službena turistička stranica Tajlanda.