Podsjetnik o snazi destinacije Nusa Penida

Nusa Penida je fenomenalno putovanje. Ovaj mali otok ima sve što vam treba.

Turisti se mogu opustiti uz lokalne otočke vibracije, istražiti divlju obalu i kristalno čistu vodu ili se družiti u baru s putnicima istomišljenicima.

Postepeno se napreduje s podizanjem turističke infrastrukture na Nusa Pandi, Nusa Lembonganu i Nusa Ceninganu.

Tijekom posljednjih deset godina, a posebno od pandemije, Nusa otoci su privukli ogroman interes turista.

Ovi otoci, nekada dom malih zajednica i poljoprivrednika, sada se uglavnom ekonomski oslanjaju na turizam.

Jasno je da, ako se turizam nastavi razvijati na otocima Nusa, treba napraviti niz velikih infrastrukturnih projekata.

Prva runda prijedloga za financiranje podnijeta je središnjoj vladi od strane regenta Klungkunga prošle godine, a sada su predani detaljniji prijedlozi indonezijskom ministru za turizam i kreativna gospodarstva. Sve ide u pravom smjeru.

Zamjenik regenta Klungkunga, I Nyoman Jendrika, posjetio je ministra za turizam Sandiaga Una u Jakarti prošlog tjedna. Pridružili su im se i šefica Turističkog ureda regije Klungklung, Ni Made Sulistiawati.

Razgovarajući s novinarima nakon sastanka, zamjenik regenta Jendrika izjavio je da se nekoliko razvojnih projekata navodi u prijedlozima, uključujući “razvoj i uređenje turističkih atrakcija (DTW), razvoj i poboljšanje postojeće cestovne infrastrukture, izgradnju novih mostova na Nusa Lembonganu i Nusa Ceninganu, izgradnju sustava vodoopskrbe Penida Springs i razvoj pristupa internetu.”

Sulistiawati je izrazila optimizam da će sredstva biti odobrena i da će se radovi na tim projektima moći brzo započeti.

Ministar Una je bio zahvalan na posjetu i potvrdio da će predloženi prijedlozi biti pregledani što je brže moguće.

Rekao je novinarima: “Središnja vlada trenutno razvija turistički sektor; ovaj prijedlog bit će odmah slijediti kako bi se podržao napredak turizma na Nusa Penidi.”

Nije samo poboljšanje turističkih atrakcija poput plaže Kelingking na tapeti, već se planira poboljšati i cestovna infrastruktura kako bi turisti mogli jednostavno putovati otocima. Tu su i planovi za poboljšanje luke Banjar Nyuh.

Luka tjedno prima tisuće turista, dočekuje desetke tisuća turista u vrhuncu sezone.

Ova luka je nekada bila korištena samo od strane lokalnih ljudi koji su prelazili na glavni otok Balija i natrag.

Iako je luka postupno poboljšana tijekom godina, potrebno je još posla kako bi se osiguralo da luka može opsluživati tolike turiste.

Šefica Ureda za luke Nusa Penida, Luh Putu Eka Suyasmin, objasnila je plan novinarima prošlog tjedna.

Rekla je: “Da, planiramo revitalizirati cestu u luci Banjar Nyuh ove godine iz proračuna Ministarstva prijevoza. Planirana je asfaltiranje i drenaža; sada se održava aukcija na središtu, a proračun iznosi 8 milijardi IDR.”

Ove ogromne investicije u infrastrukturu značit će da turisti mogu doživjeti pravu ljepotu Nusa Penide i ne brinuti se o stanju cesta ili redovima u luci.

Rade se pozadinski poslovi kako bi se osigurala dostupnost interneta i signala za mobitel na otoku. Nešto što je ključno ne samo za poslovanje, već i za turiste i posebno digitalne nomade.

Nusa Penida je sjajno mjesto za digitalne nomade koji traže autentičan otočki život.

Kafići i restorani poput Penida Colade idealni su za rad preko jutarnje kave i mjesto za opuštanje navečer.

FAQ:
1. Što nudi otok Nusa Penida?
Otok Nusa Penida nudi lokalne otočke vibracije, divlju obalu, kristalno čistu vodu i mogućnost druženja s putnicima istomišljenicima.

2. Koje otok su uključeni u razvoj turističke infrastrukture?
U razvoj turističke infrastrukture uključeni su otoci Nusa Pandi, Nusa Lembongan i Nusa Ceningan.

3. Zašto su otoci Nusa postali popularni među turistima?
Otok Nusa je postao popularan među turistima tijekom posljednjih deset godina, a posebno od pandemije, zbog svoje prirodne ljepote i mogućnosti za opuštanje i istraživanje.

4. Kakvi su planovi za razvoj infrastrukture na otocima Nusa?
Planovi za razvoj infrastrukture na otocima Nusa uključuju razvoj i uređenje turističkih atrakcija, poboljšanje cestovne infrastrukture, izgradnju novih mostova, izgradnju vodoopskrbnog sustava i razvoj pristupa internetu.

5. Koji je plan za poboljšanje luke Banjar Nyuh?
Plan za poboljšanje luke Banjar Nyuh uključuje revitalizaciju ceste, asfaltiranje i drenažu, kako bi se osigurala bolja usluga za tisuće turista koji dolaze na otok.

6. Što se radi kako bi se osigurao pristup internetu i mobilnom signalu na otoku?
Radi se na osiguravanju pristupa internetu i mobilnom signalu na otoku kako bi se podržali poslovni ljudi, turisti i digitalni nomadi koji borave na otoku.