Postignut rekord u prihodima od stranog turizma u 2023.

Maroko je ostvario rekordne prihode od stranog turizma u iznosu od 105 milijardi dirhama u 2023. godini, što je povećanje od 12% u odnosu na prethodnu godinu, saopćilo je Ministarstvo turizma, zanatstva, i socijalne i solidarne ekonomije.

Ministarstvo je istaklo da su “nakon rekordnog dolaska od 14,5 milijuna turista u 2023. godini, prihodi od stranog turizma također dostigli svoj maksimum od 105 milijardi dirhama, što predstavlja rast od 12% u odnosu na 2022. godinu. Ovo potvrđuje izuzetan zamah turizma u 2023. godini”.

Ministrica Fatim-Zahra Ammor izjavila je da “premašivanje granice od 100 milijardi dirhama u 2023. godini dodatno utvrđuje turizam kao jedan od vodećih izvora deviznih prihoda za našu zemlju”, prema priopćenju.

“Ovaj uspjeh savršeno se uklapa u cilj iz mape puta da se do 2026. godine dostigne 120 milijardi dirhama. Mi ostajemo predani diversifikaciji ponude turizma Maroka, što će značajno pridonijeti povećanju potrošnje stranih turista”, dodala je ministrica.

Ovaj postignuti rekord u prihodima od stranog turizma potvrđuje Maroko kao sve popularniju destinaciju i ukazuje na potencijal za daljnji rast turističkog sektora u zemlji. Cilj diversifikacije ponude turizma naglašava želju Maroka da privuče različite vrste turista i pruži im bogat i raznovrstan doživljaj zemlje.

Očekuje se da će ovaj uspjeh dodatno jačati ekonomiju Maroka i osigurati stabilnu osnovu za daljnji razvoj turizma u budućnosti.

Najčešće postavljeni upiti o prihodima od turizma u Maroku

Koliko je iznosio rekordni prihod od stranog turizma u Maroku u 2023. godini?
Rekordni prihod od stranog turizma u Maroku u 2023. godini iznosio je 105 milijardi dirhama, što predstavlja povećanje od 12% u odnosu na prethodnu godinu.

Koliko turista je posjetilo Maroko u 2023. godini?
Prema izvješću, u 2023. godini Maroko je posjetilo rekordnih 14,5 milijuna turista.

Koje je Ministarstvo objavilo ove informacije?
Ministarstvo turizma, zanatstva, i socijalne i solidarne ekonomije objavilo je ove informacije o prihodima od turizma u Maroku.

Koja je uloga turizma u ekonomiji Maroka?
Turizam je važan izvor deviznih prihoda za Maroko i jedan od vodećih sektora u gospodarstvu zemlje.

Koji je cilj Maroka u turizmu?
Cilj Maroka je diversifikacija ponude turizma i privlačenje različitih vrsta turista kako bi se povećala potrošnja stranih turista.

Koja je vizija Maroka za budući razvoj turizma?
Maroko se nada da će postići prihod od 120 milijardi dirhama do 2026. godine i dalje jačati turistički sektor zemlje.

Linkovi:

Posjetite službenu stranicu Turizma u Maroku

Maroko – Informacije o turizmu

Napomena: Priloženi linkovi vode samo na domene i ne na podstranice.