Potencijalno novo nacionalno područje bogate povijesne baštine u Wyomingu

Wyoming je bio križanje Američkog Manifestnog Destinija na mnogo načina. Iako je najmanje naseljena država, preko 500.000 ljudi prošlo je kroz teritorij na mnogim cestama koje povezuju civilizirani Istok s divljim, izazivajućim Divljim Zapadom. Oregon, Mormon, Bridger, California, Overland, Chief Washakie i Cherokee staze samo su neke od glavnih prometnica koje su postojale mnogo prije izgradnje autocesta. Kasnije su se probili Transkontinentalna željeznica, Transkontinentalna telegrafija, Lincoln Highway i čak prva transkontinentalna poštanska služba u SAD-u.

Na putu su se uspostavila povijesno značajna uporišta, neka od kojih su se razvila u živahne zajednice koje opstaju i danas. Među njima su Forts Caspar, Bridger, Laramie, ekspedicija Wagon Box Fight, Fred Steele i drugi. Iskorištavanje ovih jedinstvenih mjesta naslijeđa kako bi ih se očuvalo, ali i dodatno privuklo turiste je cilj federalnog Nacionalnog programa naslijeđa.

Do sada u Wyomingu nema nacionalnih područja naslijeđa. Međutim, to bi moglo da se promijeni jer su se par okruga u Wyomingu složila da provedu studiju koja bi mogla dovesti do stvaranja jednog takvog područja kako bi se naglasila bogata povijest trasa Kaubojske Države.

Mogućnost postavljanja putokaznih znakova uz federalno promoviranje Nacionalnog područja naslijeđa pod nazivom Pathways u okruzima Natrona i Carbon oduševljava one koji vide potencijal za ekonomski rast. Međutim, drugi su zabrinuti da bi to moglo otvoriti prostor federalnom uplitanju u privatna i državna zemljišta te ukrasti povijest koja je podarila Kaubojsku Državu. Natrona okrug spada u tu “zabrinutu” kategoriju.

Carbon County Commissioner Travis Moore rekao je da je njegov okrug već dugo istraživao potencijal nacionalnog područja naslijeđa. Prema njemu, nakon razgovora i istraživanja s Coloradoa gdje već postoje nacionalna povijesna područja, uvidjeli su da je to donijelo samo prednosti u pogledu turizma i očuvanja naslijeđa. Ovi zaključci bili su dovoljan dokaz da se provede studija.

Vernon Lovejoy koji živi u Coloradu, a ranije je radio za BLM u Rawlinsu i Glenn Haas, bivši profesor prirodnih resursa na Colorado State University, vjeruju da bi označavanje područja kao nacionalno povijesno naslijeđe donijelo značajan ekonomski utjecaj oba okruga.

“Ovaj državni ustupak doveli bi do velikih prilika u pogledu turizma i očuvanja naslijeđa”, rekao je Haas.”Carbon County je prvi podržao ovu ideju. Natrona County bio je puno oprezniji.” Luke Gilliam iz Caspera rekao je da upravni odbor njegove organizacije podržava provedbu studije.

Informacije koje su Lovejoy i Haas pružili pokazuju da je 2017. godine provedena studija o La Poudre Nacionalnom području naslijeđa koja povezuje gradove Fort Collins, Windsor i Greeley u Coloradu, a koja je rezultirala godišnjih ekonomski utjecajem od 81 milijun dolara na regiju koja podržava 1.067 radnih mjesta i generira 6,9 milijuna dolara poreznih prihoda.

Ljubitelji naslijeđa vole putovati i imati aktivnosti vezane uz povijest i kulturu, a često imaju višu razinu prihoda. Smartphone aplikacija slična onoj koju koristi Nacionalna park služba bila bi dio prijedloga i dodatno bi promovirala atrakcije unutar granica područja.

Iako postoji zabrinutost zbog mogućeg utjecaja na stočare, Travis Moore kaže da je Carbon County podržao ideju. Ekonomsko dobrobit Ako provedba studije pokaže da je područje prikladno za nacionalno područje naslijeđa, ono bi uključivalo mnoge povijesne staze i kulturne znamenitosti. To bi dodatno potaknulo turizam i gospodarski rast.

Prije nego su glasali o odobrenju provedbe studije izvodljivosti, Peter Nicolaysen, predsjednik Natrona County Commission, rekao je da studija neće zahtijevati financijsko sudjelovanje okruga. “Ova studija izvodljivosti će se provesti zajedno s Carbon Countyjem”, rekao je. “Željeli bismo izraziti zadovoljstvo što je Commissioner Travis Moore iz Carbon Countyja danas prisustvovao i ovaj prijedlog je samo za sudjelovanje okruga”.

Programi nacionalnih područja naslijeđa započeli su 1984. s ciljem promocije očuvanja, konzervacije, rekreacije, obrazovanja i gospodarskog razvoja. Dosad je osnovano 62 naslijeđenih područja u zemlji, ali u Wyomingu još nema takvih područja.

FAQ:

1. Što je Wyoming?
Wyoming je američka država koja je poznata kao križanje Američkog Manifestnog Destinija. Iako je najmanje naseljena država, mnogi su putnici prošli kroz nju na putu s Istoka na Divlji Zapad.

2. Koje su glavne prometnice koje su prolazile kroz Wyoming?
Oregon, Mormon, Bridger, California, Overland, Chief Washakie i Cherokee Trail su neke od glavnih prometnica koje su postojale prije izgradnje autocesta. Kasnije su se probili Transkontinentalna željeznica, Transkontinentalna telegrafija, Lincoln Highway i prva transkontinentalna poštanska služba.

3. Kako su se razvili povijesno značajna uporišta u Wyomingu?
Na putu kroz Wyoming, uspostavljena su povijesno značajna uporišta koja su se razvila u živahne zajednice i opstaju i danas. Među njima su Forts Caspar, Bridger, Laramie, ekspedicija Wagon Box Fight, Fred Steele i drugi.

4. Postoje li nacionalna područja naslijeđa u Wyomingu?
Do sada nema nacionalnih područja naslijeđa u Wyomingu, ali neki okruzi u državi provode studiju koja bi mogla dovesti do stvaranja jednog takvog područja, posebno za naglašavanje povijesti trasa Kaubojske Države.

5. Koje su prednosti stvaranja nacionalnih područja naslijeđa?
Stvaranje nacionalnih područja naslijeđa ima potencijal za ekonomski rast i turizam. Studija provedena u Coloradu pokazala je da je nacionalno povijesno područje rezultiralo godišnjim ekonomskim utjecajem od 81 milijun dolara, podržavajući 1.067 radnih mjesta i generirajući 6,9 milijuna dolara poreznih prihoda.

6. Kakav utjecaj bi stvaranje nacionalnih područja naslijeđa imalo na Wyoming?
Stvaranje nacionalnih područja naslijeđa u Wyomingu bi dodatno potaknulo turizam i gospodarski rast. To bi obuhvaćalo mnoge povijesne staze i kulturne znamenitosti te bi privuklo posjetitelje zainteresirane za povijest i kulturu.

7. Koji su mogući problemi i zabrinutosti vezane uz nacionalna područja naslijeđa?
Neki su zabrinuti da bi stvaranje nacionalnih područja naslijeđa moglo otvoriti prostor za federalno uplitanje u privatno i državno zemljište, kao i ukrasti povijest koja je oblikovala Kaubojsku Državu.

8. Kako bi se promovirala nacionalna područja naslijeđa?
Jedan od prijedloga je stvaranje smartphone aplikacije koja bi promovirala atrakcije unutar područja, slično kao što Nacionalna park služba ima svoju aplikaciju.

9. Kada bi se mogla očekivati provedba studije i stvaranje nacionalnih područja naslijeđa?
Studija izvodljivosti za stvaranje nacionalnog područja naslijeđa još nije provedena, ali neki okruzi u Wyomingu su podržali ideju i surađuju u provedbi studije.

Srodne poveznice:
BLM National Historic Trails