Povećani broj turista pokazuje potrebu za daljnjim ulaganjem u turističku infrastrukturu u Nepalu

U prvom mjesecu 2024. godine u Nepalu je posjetilo ukupno 79.100 stranih turista. Prema podacima Nepal Tourism Board-a (NTB), to je 24.026 više nego broj stranih turista koji su posjetili Nepal istog mjeseca prošle godine. Vlada već ima planove da udvostruči broj turista ove godine u odnosu na prošlu. Prema NTB-u, najveći broj turista u siječnju dolazi iz Indije, ukupno 24.139 ljudi posjetilo je ovu himalajsku zemlju. Slično tome, 7.267 kineskih turista posjetilo je Nepal u siječnju. Podaci NTB-a pokazuju da je ukupno 7.047 osoba iz SAD-a došlo posjetiti Nepal. Broj turista koji su posjetili Nepal iz Tajlanda rangira se kao četvrti najveći, s ukupno 4.619 tajlandskih turista u siječnju. Slično tome, 3.812 turista iz Južne Koreje, 3.629 iz Bangladeša, 3.421 iz Australije, 3.276 iz Britanije, 2.229 iz Butana i 1.568 iz Japana posjetili su Nepal u siječnju. Pozitivan rast dolaska turista dolazi nakon što je Nepal postigao cilj od jednog milijuna stranih turista u 2023. godini. Povećan dolazak stranaca u zemlju u prvom mjesecu Nove godine 2023. pokazuje da se turistički sektor oporavlja nakon pandemije COVID-19.

S porastom dolaska stranih turista, raste i potražnja za visokokvalitetnim smještajem u zemlji. Ovaj trend pozitivno utječe ne samo na industriju ugostiteljstva već ima i dalekosežne posljedice na zapošljavanje kod kuće te značajan doprinos nacionalnoj ekonomiji putem deviznih zarada. Ohrabrujuće je vidjeti da se rast hotela s visokim standardima ne ograničava samo na Kathmandu već se proširuje na različite lokacije diljem zemlje. Ova ekspanzija je dokaz diversifikacije turizma izvan glavnog grada i spremnosti poduzetnika hotela da iskoriste potencijal različitih regija. Nepotrebno je reći da turistički sektor nudi ogroman potencijal za poboljšanje ekonomskog statusa Nepala. Položaj Nepala između Kine i Indije čini ga ključnim sudionikom u turističkom sektoru. Međutim, da bi ovaj rast bio održiv i privukao još više posjetitelja, ključno je da vlada uloži u poboljšanje povezivosti i ostale turističke infrastrukture.

Potrebna je sveobuhvatna strategija koja uključuje ne samo zračne luke, već i prometne mreže, javni prijevoz i digitalnu povezanost. Potrebno je holističko pristupiti stvaranju okruženja pogodnog za dulji boravak turista i istraživanje izvan glavnih središta. Povećani broj turista pokazuje da Nepal ima velik potencijal za privlačenje više stranih turista. To stvara snažan argument za daljnja ulaganja u povezivost i turističku infrastrukturu kako bi se produljila prosječna duljina boravka u Nepalu. Vlada mora iskoristiti ovaj povoljan trenutak za usmjeravanje resursa u izgradnju potrebne infrastrukture koja će poboljšati povezivost i stvoriti bogato iskustvo za turiste. Tek tada može se nadati da će Nepal ostvariti cilj privlačenja dva milijuna turista, pružajući posjetiteljima bogato i ispunjavajuće iskustvo, istovremeno jačajući gospodarski prosperitet zemlje.

Često postavljana pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija iz članka:

1. Koliko stranih turista je posjetilo Nepal u siječnju 2024. godine?
– U siječnju 2024. godine, Nepal je posjetilo ukupno 79.100 stranih turista.

2. Koliko je to više u odnosu na isti mjesec prošle godine?
– To je 24.026 više nego broj turista koji su posjetili Nepal u siječnju prošle godine.

3. Iz kojih zemalja dolazi najviše turista u siječnju?
– Najveći broj turista dolazi iz Indije, sa ukupno 24.139 posjetitelja. Nakon Indije, slijede Kina sa 7.267 turista, SAD sa 7.047 turista, Tajland sa 4.619 turista, itd.

4. Koji je cilj vlade u vezi s turizmom ove godine?
– Vlada ima planove da udvostruči broj turista ove godine u odnosu na prošlu.

5. Koje su prednosti porasta dolaska stranih turista u Nepalu?
– Porast dolaska stranih turista pozitivno utječe na zapošljavanje i nacionalnu ekonomiju putem deviznih zarada.

6. Što se događa u turističkom sektoru izvan glavnog grada?
– Ohrabrujuće je vidjeti da se rast hotela s visokim standardima ne ograničava samo na Kathmandu, već se širi na različite lokacije diljem zemlje.

7. Kako bi se privuklo još više turista, što je ključno za vladu?
– Ključno je uložiti u poboljšanje povezivosti i ostale turističke infrastrukture, kao i holistički pristupiti stvaranju okruženja pogodnog za dulji boravak turista i istraživanje izvan glavnih središta.

8. Koje su prednosti privlačenja više stranih turista za Nepal?
– Povećan broj turista pokazuje veliki potencijal Nepala za privlačenje više stranih turista, što stvara snažan argument za daljnja ulaganja u povezivost i turističku infrastrukturu.

Predloženi srodni linkovi:
Tourism in Nepal
Nepal Tourism Board