Povećanje broja posjetitelja u travnju na Baliju

Novi podaci koje je objavila Agencija za statistiku Indonezije potvrdili su da se broj posjetitelja otoku dramatično povećao u travnju.

Agencija za statistiku ima mogućnost objavljivanja putnih podataka s jednom mjesečnom odgodom, a brojke uvijek predstavljaju zanimljivo čitanje.

Podaci pokazuju da je u travnju 2024. godine na Bali posjetilo više od pola milijuna turista. Glavna direktorica Agencije za statistiku (BPS) za Bali pokrajinu, Endang Retno Sri, objasnila je da se taj broj povećao za 7,24% u odnosu na ožujak 2024. godine. U ožujku je broj turista koji su posjetili Bali bio 469,227.

Rento je novinarima rekao: “Turisti iz Australije dominiraju stranim dolascima turista na Bali u travnju 2024. godine s udjelom od 23,35%.” Također je mogao podijeliti informacije o popunjenosti soba u najboljim hotelima na Baliju.

Renato je objasnio: “U usporedbi s travnjem 2023. godine koji je iznosio 44,31%, stopa popunjenosti soba u travnju 2024. godine povećana je za 13,38%. U međuvremenu, [popunjenosti soba] za hotele manje kategorije zabilježena je stopa od 44,05%, što je povećanje od 5,61 postotnih bodova u odnosu na ožujak 2024. godine, koji je zabilježen na 38,44%.”

Prosječni boravak također se stalno povećava. Možda će vas iznenaditi saznanje da je prosječni boravak na Baliju samo 2,76 dana. Međutim, kada se detaljnije pogledaju putni podaci, mnogi turisti, uključujući domaće turiste, posjećuju Bali za produženi vikend, a turisti koji dulje borave na odmoru čine mnogo manji postotak ukupnih posjetitelja.

Budući da su podaci od travnja, mora se uzeti u obzir i festival Eid al-Fitri, kada desetine tisuća indonezijskih obitelji putuje diljem zemlje samo nekoliko dana tijekom praznika.

Govoreći odvojeno, ministar za turizam i kreativno gospodarstvo Indonezije izjavio je da smatra da se ukupna kvaliteta turista na Baliju povećava.

Dugo vremena misija su i Ministarstva turizma i kreativnog gospodarstva i Balijske pokrajinske vlade bili povećanje bogatstva posjetitelja na otoku.

To je postalo glavna vijest tijekom 2023. godine kada su se svakodnevno prijavljivali nedolično ponašani stranci vlastima.

Postala je ogromna briga za vođe, lokalne zajednice i istinske ljubitelje Balija da se jedinstvena kultura otoka nije poštovala i lokalni zakoni i običaji nisu se nemilosrdno kršili.

Na svojoj tiskovnoj konferenciji, Ministar Uno je podijelio putne podatke za cijelu Indoneziju. Rekao je: “Posjetitelji do travnja 2024. godine dosegli su brojku od 4,09 milijuna ili 24% gornjeg ograničenja postavljenog, i pažljivo računamo jer je cilj od 14-17 milijuna stranih turista optimističan i vjerujemo da će se postići.”

Na nacionalnoj razini, turisti iz Malezije su najčešći posjetitelji Indonezije, slijede ih turisti iz Australije i Kine. Međunarodna zračna luka I Gusti Ngurah Rai na Baliju bilježi drugi najveći porast dolazaka, s ogromnim skokom od 28,92% u broju putnika koji prolaze kroz zračnu luku. Balijska međunarodna zračna luka bila je zatvorena, a zatim i jakarta Soekarno Hatta, s impresivnim povećanjem dolazaka od 38%.

Ministar Uno podijelio je svoje mišljenje o povećanju duljine boravka i povećanju ukupnih izdataka turista tijekom njihovih posjeta Baliju i šire. Ministar Uno je rekao: “Duljina boravka turista i iznos kupnje moraju se potvrditi. Danas je iznad brojke prije pandemije COVID-19.”

Prošloga je tjedna objavljeno prosječno izdvajanje turista na Baliju, pri čemu su turisti iz Austrije i Švicarske najveći potrošači. Podaci su pokazali da je prosječna potrošnja američkih turista u Indoneziji iznosila 1,429 dolara.

Ministar Uno objasnio je: “Kada pogledamo brojke potrošnje na Svjetskom vodnom forumu 2024., brojke potrošnje bile su veće od 2,400 američkih dolara po posjetu.”

Dodao je: “Kada se usporedi s prethodnom godinom, 2020-2023., došlo je do visokih troškova stranih turista na smještaj jer su morali proći karantenu. Dakle, to se ne može usporediti s brojevima prije. Mogu zaključiti da su naši strani turisti postali kvalitetni turisti s većim troškovima i duljim boravcima na turističkim odredištima.”

Česta pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija iz članka:

1. Koliko posjetitelja je posjetilo Bali u travnju 2024. godine?
– U travnju 2024. godine na Bali je posjetilo više od pola milijuna turista.

2. Koliki je porast broja posjetitelja u usporedbi s ožujkom 2024. godine?
– Broj posjetitelja povećao se za 7,24% u odnosu na ožujak 2024. godine.

3. Koji su glavni izvori stranih turista na Baliju?
– Turisti iz Australije dominiraju stranim dolascima turista na Bali u travnju 2024. godine.

4. Kako se promijenila popunjenost soba u hotelima na Baliju u travnju 2024. godine u usporedbi s prethodnom godinom?
– Stopa popunjenosti soba povećala se za 13,38% u odnosu na travanj 2023. godine.

5. Koja je prosječna duljina boravka turista na Baliju?
– Prosječna duljina boravka na Baliju iznosi 2,76 dana.

6. Koje su najčešće posjećene zračne luke u Indoneziji?
– Međunarodna zračna luka I Gusti Ngurah Rai na Baliju bilježi drugi najveći porast dolazaka, s porastom od 28,92%.

7. Koje zemlje imaju najvišu prosječnu potrošnju turista na Baliju?
– Turisti iz Austrije i Švicarske imaju najvišu prosječnu potrošnju na Baliju.

Definicije ključnih pojmova ili žargona u članku:
– BPS (Agencija za statistiku): Agencija za statistiku Indonezije.
– Eid al-Fitri: muslimanski blagdan koji označava završetak svetog mjeseca Ramazana.
– Ministarstvo turizma i kreativnog gospodarstva: indonezijsko ministarstvo zaduženo za razvoj turizma i kreativnog sektora.
– Covid-19: bolest uzrokovana virusom SARS-CoV-2 koji je izazvao globalnu pandemiju.
– Karantena: mjera izolacije ili ograničenog kretanja koja se primjenjuje kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti.

Predloženi povezani linkovi:
Agencija za statistiku Indonezije
VisitIndonesia.com