Povećanje turizma na krstarenjima donosi nove mogućnosti poslovanju u Stornowayu

Planirani događaj koji će se održati u Stornowayu u srijedu 6. ožujka pomoći će lokalnim poduzećima u prepoznavanju i iskorištavanju novih mogućnosti koje donosi sve veće tržište krstarenja brodovima. Highlands and Islands Enterprise (HIE) udružio se s Comhairle nan Eilean Siar, luka Stornoway Port Authority (SPA) i Outer Hebrides Tourism kako bi domaćinom događaja “Tržišne prilike za krstarenje na vanjskim Hebridima” u zamku Lews Castle.

Veliki razvoj luke Stornoway duboke vode čini je jedinom lukom na sjeverozapadu Škotske gdje se mogu pristati veliki brodovi. Očekuje se da će rast broja posjetitelja biti snažan poticaj za ekonomiju vanjskih Hebrida. Događaj je organiziran kako bi poduzećima pomogao da iskoriste ove nove prilike.

Sudionici će biti obaviješteni o planovima SPA-a za prvu sezonu dolaska putnika na novu luku duboke vode, kao i o drugim razvojima koji će olakšati povećanje broja posjetitelja. Također će čuti o podršci koju pružaju HIE, Business Gateway i VisitScotland kako bi poduzeća i zajednice mogli više profitirati od tržišta krstarenja, razvijajući i promovirajući proizvode i usluge.

Kathleen Stewart, šefica podrške poduzetništvu u timu Innse Gall iz HIE-a, rekla je: “Razvoj terminala duboke vode u Stornowayu pruža znatne mogućnosti za poduzeća i zajednice u Lewisu i Harrisu. Ovaj događaj će prikazati neke od pripremnih radova za odredište te kako poduzeća i zajednice mogu maksimalno iskoristiti komercijalne prilike koje im pruža porast broja posjetitelja.”

Donald Crichton, predsjednik Odbora za održivi razvoj Comhairle nan Eilean Siar, rekao je: “Ovaj događaj će lokalnim poduzećima i zajednicama pružiti uvid u potrebe i želje industrije krstarenja putem angažmana s poduzećima, kako bi održivo iskoristili ekonomsku vrijednost lokalnog sektora krstarenja.”

Alex MacLeod, glavni izvršni direktor luke Stornoway, rekao je: “Novi terminal duboke vode omogućit će Stornowayu da dočeka svijet i u potpunosti uživa u jedinstvenom gostoprimstvu, kulturi i povijesti otoka. Također predstavlja značajnu investiciju u našu infrastrukturu kako bi poslužila industriju krstarenja i druge sektore. Ovo je uzbudljivo vrijeme za Stornoway jer će terminal duboke vode donijeti mogućnosti svim lokalnim poduzećima i zajednici.”

Sarah Maclean, glavna izvršna direktorica Outer Hebrides Tourisma, rekla je: “Outer Hebrides Tourism vjeruje da ćemo najbolje ostvariti koristi od turizma krstarenja tako što ćemo surađivati, a ovaj događaj je izvrsna prilika za susret s drugim dionicima i postavljanje pitanja; ohrabrujemo naše članove i sva lokalna poduzeća ili organizacije zainteresirane za ono što tržište krstarenja može ponuditi da prisustvuju ovom događaju prije sezone.”

Pitanja i odgovori o tržištu krstarenja na vanjskim Hebridima:

1. Koje su prednosti razvoja luke Stornoway duboke vode za lokalna poduzeća?
– Razvoj luke Stornoway duboke vode omogućit će lokalnim poduzećima da iskoriste povećanje broja posjetitelja i maksimalno profitiraju od tržišta krstarenja.

2. Kakve su planirane aktivnosti za dolazak putnika na novu luku duboke vode?
– Sudionici će biti obaviješteni o planovima Stornoway Port Authority (SPA) za prvu sezonu dolaska putnika na novu luku duboke vode.

3. Kako HIE, Business Gateway i VisitScotland podržavaju poduzeća i zajednice u iskorištavanju tržišta krstarenja?
– Poduzeća i zajednice mogu računati na podršku HIE-a, Business Gateway i VisitScotland u razvoju i promoviranju proizvoda i usluga vezanih za tržište krstarenja.

4. Koje mogućnosti donosi nova luka Stornoway duboke vode?
– Nova luka Stornoway duboke vode donosi mogućnosti za poduzeća i zajednice u Lewisu i Harrisu da iskoriste ekonomsku vrijednost sektora krstarenja i povećanje broja posjetitelja.

5. Kako lokalna poduzeća i zajednice mogu održivo iskoristiti ekonomsku vrijednost lokalnog sektora krstarenja?
– Ovaj događaj će lokalnim poduzećima i zajednicama pružiti uvid u potrebe i želje industrije krstarenja, kako bi održivo iskoristili ekonomsku vrijednost lokalnog sektora krstarenja.

6. Kako će novi terminal duboke vode omogućiti Stornowayu da dočeka posjetitelje?
– Novi terminal duboke vode će omogućiti Stornowayu da dočeka posjetitelje iz svijeta i uživa u jedinstvenom gostoprimstvu, kulturi i povijesti otoka.

7. Kako vanjske Hebride ponuditi najbolje mogućnosti turizma krstarenja?
– Outer Hebrides Tourism vjeruje u suradnju kao ključ za ostvarivanje koristi od turizma krstarenja. Događaj je izvrsna prilika za susret s drugim dionicima i postavljanje pitanja.

Definicije:

1. Tržište krstarenja – industrija koja se bavi organiziranjem krstarenja brodovima za turističke svrhe.
2. Lokalna poduzeća – poduzeća koja posluju na određenom lokalnom području.
3. Luka duboke vode – luka koja može primiti velike brodove.
4. Sektora krstarenja – industrijski sektor koji obuhvaća sve aktivnosti vezane uz organiziranje krstarenja.

Sugestije za povezane linkove:
Highlands and Islands Enterprise
Outer Hebrides Tourism
VisitBritain: Great British Coast