Povećanje zapošljavanja očekuje se u sektorima turizma, infrastrukture i tehnologije

Najnoviji proračun predlaže niz mjera koje će potaknuti zapošljavanje u sektorima turizma, infrastrukture, luka, građevine i tehnologije. Vlada će poticati sveobuhvatni razvoj ikoničnih turističkih centara te njihovo brendiranje i marketing na globalnoj razini. Financijska ministrica Nirmala Sitharaman ističe važnost turizma, uključujući duhovni turizam, kao veliku priliku za lokalno poduzetništvo.

Nakon pandemije, domaći turizam je doživio porast, a očekuje se da će dodavanje novih zračnih ruta i povezanosti luka stvoriti još više radnih mjesta. Ministrica financija je istaknula kako će se ulagati u povezanost luka, turističku infrastrukturu i sadržaje na otocima, uključujući Lakshadweep, kako bi se stvorila nova radna mjesta.

U proračunu se predlaže povećanje investicija u infrastrukturne projekte za 11% u fiskalnoj godini 2025., što se očekuje da će generirati formalna i neformalna radna mjesta. “Unatoč tome što je ovo privremeni proračun, vidimo potporu u prostoru logistike i infrastrukture. Povećanje turizma vezanog za religijska i poslovna putovanja dovest će do većeg zapošljavanja u sektoru ugostiteljstva. Izgradnja dva milijuna kuća u sklopu PM Awas Yojane (Grameen) pomoći će i sektoru građevine”, izjavio je Lohit Bhatia, predsjednik upravljanja radnom snagom u pružatelju poslovnih usluga Quess Corp. Investicije u nove sektore i visoke tehnologije će pomoći u razvoju izrade čipova za što su potrebni visokokvalificirani zaposlenici, dodao je Bhatia.

Financijska ministrica ističe da će sljedeće razdoblje biti zlatno doba za mlade koji su vješti u tehnologiji. Ustanovit će se fond od 1 bilijun rupija koji će pružati zajmove bez kamata tijekom 50 godina. Ovaj fond će pružati dugoročno financiranje ili refinanciranje s dugim rokovima otplate i niskim ili nižim kamatnim stopama. To će potaknuti privatni sektor da značajno poveća istraživanje i inovacije u rastućim područjima, istaknula je ministrica financija.

Novi proračun donosi nadu za zapošljavanje u sektorima turizma, infrastrukture i tehnologije te otvara vrata novim prilikama i inovacijama.

Česta pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija iz članka:

1. Kojim se sektorima planira potaknuti zapošljavanje prema najnovijem proračunu?
– Turizam, infrastruktura, luke, građevina i tehnologija.

2. Koje mjere se predlažu za poticanje turizma?
– Vlada će poticati sveobuhvatni razvoj ikoničnih turističkih centara te njihovo brendiranje i marketing na globalnoj razini.

3. Koji se vidovi turizma naglašavaju kao velika prilika za lokalno poduzetništvo?
– Duhovni turizam.

4. Kako je domaći turizam reagirao nakon pandemije?
– Domaći turizam je doživio porast.

5. Koje su moguće posljedice dodavanja novih zračnih ruta i povezanosti luka?
– Očekuje se stvaranje još više radnih mjesta.

6. Koje su glavne investicije u infrastrukturne projekte predložene u proračunu?
– Predlaže se povećanje investicija za 11% u fiskalnoj godini 2025.

7. Koje sektore će podržati povećanje turizma vezanog za religijska i poslovna putovanja?
– Sektor ugostiteljstva.

8. Kako će se pomoći sektoru građevine?
– Izgradnjom dva milijuna kuća u sklopu programa PM Awas Yojane (Grameen).

9. Koje sektore će podržati investicije u nove sektore i visoke tehnologije?
– Izrada čipova.

10. Kakve su perspektive za mlade u području tehnologije?
– Sljedeće razdoblje će biti zlatno doba za mlade koji su vješti u tehnologiji.

11. Koje će olakšice biti dostupne putem fonda od 1 bilijun rupija?
– Fond će pružati zajmove bez kamata tijekom 50 godina te dugoročno financiranje ili refinanciranje s dugim rokovima otplate i niskim ili nižim kamatnim stopama.

12. Koji se sektori posebno ističu kao perspektivni za zapošljavanje i inovacije prema novom proračunu?
– Sektori turizma, infrastrukture i tehnologije.

Definicije ključnih pojmova i žargona:

– Duhovni turizam: Vrsta turizma koja uključuje putovanja radi posjeta religijskim mjestima ili sudjelovanja u duhovnim aktivnostima.

Sugerirane povezane veze:
Ministarstvo turizma
Vlada Indije
Ministarstvo financija