Prijedlog izmjene poreza na razvoj turizma izaziva reakcije industrije turizma u SAD-u

Zastupnici razmatraju mogućnost reforme poreza na razvoj turizma (TDT) i zahtijevanje odobrenja birača svakih šest godina, što izaziva negodovanje industrije turizma. Naime, Philip McDaniel, izvršni direktor tvrtke St. Augustine Distillery koji također služi u odboru direktora Visit Florida, izjavio je: “Mislim da zakonodavci ne znaju koliko se stvari vežu uz TDT. Iskreno mislim da oni u potpunosti ne razumiju utjecaj onoga o čemu govore.”

No, predsjednik Odbora za načine i sredstva, Stan McClain, zagovara reformu TDT-a, tvrdeći da je porez sve profitabilniji nego ikad prije. Primjerice, samo u okrugu Orange, gdje je Mickey Mouse kralj, lokalni TDT generira 30 milijuna dolara u samo jednom mjesecu putem 6-postotnog poreza na hotelske sobe.

McClain je izjavio: “S gledišta omogućavanja poreznim obveznicima da shvate što je porez TDT i kako se koristi, mislim da je važno.” Ova izjava je izrečena tijekom rasprave o TDT-u 14. veljače, koja je bila dio šireg poreznog zakona (PCB WMC 24-05).

Prema prijedlozima izmjena, županije koje ne koriste sredstva poreza za izdavanje obveznica morale bi dobiti odobrenje birača svakih šest godina kako bi obnovile TDT. 31 županija koje izdaju obveznice koristeći prihod od TDT-a bile bi obavezne prvo otplatiti dug prije dobivanja odobrenja birača.

Porez na hotele diljem države plaća marketinške aktivnosti, kulturne festivale i proširenja glavnih umjetničkih i sportskih objekata. Druge županije koriste prihode za obnovu plaža i druge projekte koji potiču turizam. Čarolija poreza na krevetu? Oni se plaćaju od strane posjetitelja, ali koriste lokalne građane, kako je izjavio McDaniel.

Jedan je zastupnik izrazio zabrinutost zbog financijskog udara koji bi moglo imati ukidanje TDT-a na lokalne vlade. “Koristimo ga za pokrivanje nekih projekata obnove plaža u okrugu Lee, posebno nakon uragana Ian”, izjavio je Spencer Roach, republikanac iz Fort Myers. “Ako TDT nestane, taj teret poreza prebacuje se na žitelje županije.”

Međutim, McClain je upozorio da su promjene potrebne jer neke lokalne vlade nastoje trošiti novac od poreza na krevetu na druge probleme zajednice koji nisu povezani s turizmom. “Dok sam sjedio na ovom mjestu nekoliko godina, neprestano smo dobivali zahtjeve da se TDT troši na načine koji trenutno nisu dopušteni zakonom”, izjavio je ovaj republikanac iz Ocale.

Okrug Orange suočava se s rastućim cijenama stanova, nedovoljno financiranim javnim prijevozom i gužvama na cestama. U tijeku je lokalna debata o mogućnosti korištenja nekog od prihoda od TDT-a za zadovoljenje drugih potreba zajednice. “Naša uslužna ekonomija stvara okruženje u kojem mnogi naši najbolji i najsvjetliji radnici koji pružaju najčarobnija iskustva teško uspijevaju imati krov nad glavom i hranu na stolu”, izjavila je Anna Eskamani, demokratkinja iz Orlanda, koja bezuspješno pokušava izmijeniti zakon kako bi se više trošilo na pristupačno stanovanje.

Druge županije pokušavaju izdvojiti novac od poreza na hotele za policijske snage.

U međuvremenu, zagovornici turizma upozoravaju da bi obveza odobrenja birača svakih šest godina imala široke posljedice. “Zajednice bi mogle propustiti važne projekte jer ne bi mogle nastaviti s projektima koji imaju rok izdavanja obveznica duži od šest godina”, izjavila je Samantha Padgett, potpredsjednica za odnose s vladom Florida Restaurant and Lodging Association.

Jennifer Fennell, glasnogovornica Destinations Florida, koja promovira turističku industriju države, također je kritizirala zakonodavstvo. “Obvezni lokalni referendumi svakih šest godina za ponovno odobrenje poreza na razvoj turizma dovode u opasnost sve subjekte koji se oslanjaju na prikupljanje tih lokalnih poreznih prihoda. Ovaj zakon uništava lokalnu promociju turizma jer onemogućava zadržavanje osoblja i pružatelja usluga. Tko će prihvatiti posao koji može nestati svakih šest godina?”

Često postavljana pitanja o reformi poreza na razvoj turizma (TDT) u Floridi:

1. Što je porez na razvoj turizma (TDT)?
Porez na razvoj turizma (TDT) je porez na hotele koji se naplaćuje u različitim županijama u državi Florida. Prihodi od poreza koriste se za marketinške aktivnosti, kulturne festivale, proširenja umjetničkih i sportskih objekata, obnovu plaža i druge projekte koji potiču turizam.

2. Kakve promjene se predlažu u vezi s TDT-om?
Predlažu se promjene koje bi značile da županije koje ne koriste prihode od poreza za izdavanje obveznica moraju dobiti odobrenje birača svakih šest godina kako bi obnovile TDT. Županije koje već koriste prihode od TDT-a za obveznice moraju prvo otplatiti dug prije dobivanja odobrenja birača.

3. Kako bi promjene utjecale na lokalne vlasti?
Uvođenje obveze odobrenja birača moglo bi imati negativne financijske posljedice za lokalne vlade. Ako TDT nestane, teret poreza prelazi na žitelje županije. Lokalne vlade također mogu iskoristiti prihode od poreza na hotele za projekte koji nisu povezani s turizmom, što je jedan od razloga zaše će se reforme predložiti.

4. Koji su argumenti za i protiv reformi TDT-a?
Zastupnici koji podržavaju reformu TDT-a tvrde da su promjene potrebne jer lokalne vlade troše novac na probleme koji nisu povezani s turizmom. Osim toga, neke županije žele koristiti prihode od TDT-a za zadovoljenje drugih potreba zajednice kao što je pristupačno stanovanje ili povećanje policijskih snaga.

S druge strane, zagovornici turizma upozoravaju da bi obveza odobrenja birača svakih šest godina imala negativne posljedice za zajednice jer bi mogle propustiti važne projekte koji imaju duže rokove izdavanja obveznica. Također se tvrdi da bi ovakav zakon otežao zadržavanje osoblja i pružatelja usluga u turističkoj industriji.

5. Koji su mogući utjecaji TDT reforme na turizam u Floridi?
Uvođenje obveze odobrenja birača svakih šest godina za TDT može imati širok spektar posljedica na turizam u Floridi. Lokalna promocija turizma može biti onemogućena, a moglo bi biti teže zadržati osoblje i pružatelje usluga. Također, zajednice bi mogle izgubiti važne projekte koji bi doprinijeli razvoju turizma.

Srodne veze:
www.visitflorida.com
www.floridarestaurantandlodging.com