Promjene u proračunu za razvoj turizma u budžetu za 2024. godinu

Ministrica financija Nirmala Sitharaman 1. veljače predstavila je privremeni proračun za fiskalnu godinu 2024.-2025., s naglaskom na poticanje gospodarskog rasta. U sklopu turističkih planova, istaknuta je najava o poboljšanju turističke infrastrukture na otocima, posebno u Lakshadweepu. Proračun također otkriva ambiciozne planove za razvoj infrastrukture, posebno u uspostavi novih željezničkih i lučkih koridora te rastu i unapređenju zračne povezanosti i zračnih luka diljem Indije.

Jedna od značajnih točaka je povećanje iznosa proračunske alokacije za ministarstvo turizma, koja je povećana na 2.450 crore rupija u fiskalnoj godini 2024.-25. Ovo označava značajan rast od 44,7 posto u usporedbi s revidiranim iznosom za trenutnu financijsku godinu, koji je iznosio 1.692 crore rupija. Međutim, došlo je do smanjenja izdataka za određene aspekte, posebno za promociju i reklamu. Alokacija za međunarodnu promociju i reklamu, koja uključuje potporu razvoju tržišta, doživjela je značajno smanjenje od 97 posto, s padom na 3 crore rupija u proračunu za 2024. godinu s prethodne alokacije od 95 crore rupija u prethodnom proračunu. Ove godine, Prashad Darshan program ministarstva turizma zadržava svoju proračunsku alokaciju od 240 crore rupija, u skladu s prethodnom godinom. Za Swadesh Darshan program je određen iznos od 1.750 crore rupija. Ovaj program, pokrenut 2014.-15. godine, pruža financijsku pomoć saveznim vladama za razvoj turističke infrastrukture.

Proračun također potiče strane izravne investicije (FDI). Očekuje se da će ovaj potez imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo zemlje poticanjem međunarodne suradnje i promocijom poslovanja. Ministrica Sitharaman je u svom govoru rekla: “Ulaz stranih izravnih investicija u razdoblju od 2014. do 2023. iznosio je 596 milijardi dolara, što je zlatno doba. To je dvostruko više od ulaza iz razdoblja od 2005. do 2014. godine. Da bi potaknula kontinuirane strane investicije, vlada pregovara bilateralne sporazume o investicijama sa stranim partnerima u duhu ‘prvo razvijmo Indiju'”.

Ministrica Sitharaman istaknula je i značajna ulaganja vlade u poticanje turističkog sektora diljem zemlje. Posebno je naglasila posvećenu pozornost koja će biti usmjerena na poboljšanje turističke infrastrukture u Uniji Teritorija Lakshadweep. Fokus na poboljšanje turističkih sadržaja u Lakshadweepu dolazi u značajnom trenutku, kada mnogi Indijci traže alternativna odredišta nakon diplomatskog spora s Maldivima, popularnim otočnim arhipelagom među indijskim turistima. Vlada se fokusira na unapređenje turističke infrastrukture u Lakshadweepu kako bi iskoristila ovu promjenu u preferencijama i pozicionirala Lakshadweep kao atraktivno i dostupno odredište.

“Kako bismo odgovorili na povećani interes za domaći turizam, pokrenut ćemo projekte za razvoj luka, turističke infrastrukture i sadržaja na otocima, uključujući Lakshadweep. Time ćemo također potaknuti zapošljavanje. Nakon uspjeha Vande Bharat vlakova, još 40.000 željezničkih vagona bit će pretvoreno u Vande Bharat kola. To će stvoriti nove mogućnosti zapošljavanja, smanjiti vrijeme putovanja i povećati turizam diljem zemlje”, izjavila je ministrica financija.

Ministrica Sitharaman također je istaknula posvećenost savezne vlade rastu i unapređenju zračne povezanosti i zračne luke diljem Indije. Naglasila je značajne korake koje je zrakoplovni sektor napravio posljednjih desetljeća, s udvostručenjem broja zračnih luka na 149. Istaknuvši uspjeh Udan programa u olakšavanju povezanosti s gradovima drugog i trećeg reda, ministrica financija izvijestila je da aktivno djeluje 517 Udan ruta koje služe 1,3 crore putnika. Osim toga, naglasila je posvećenost vlade kontinuiranom proširenju postojećih zračnih luka i brzom razvoju novih. Ministrica Sitharaman također je istaknula snagu indijske avioprijevozničke industrije, napominjući da su domaći prijevoznici zajedno naručili 1.000 novih zrakoplova.

Prevremeni savezni proračun 2024., međutim, izazvao je miješane reakcije različitih sektora turističke industrije, uključujući gostoprimstvo, zrakoplovstvo i udruge putovanja. Dok je ministrica financija izrazila veliki optimizam u promociji turističkog sektora, mnogi dionici turizma također su izrazili oduševljenje inicijativama usmjerenim na poticanje domaćeg turizma, unapređenje povezanosti i ulaganje u infrastrukturu. Međutim, neki nisu zadovoljni. Sve glavne udruge putovanja izrazile su razočaranje zbog nedostatka posebnih mjera podrške za sektore putovanja i turizma.

Reakcije iz industrije putovanja:

K.B. Kachru, predsjednik emeritus i glavni savjetnik, Radisson Hotel Group, Južna Azija:
Nastavak usredotočenosti Vlade Indije na domaći turizam u privremenom proračunu za 2024.-25. je ohrabrujući. Osnaživanje ikoničnih odredišta i lokalnih poduzetnika putem beskamatnih zajmova i kvalitetnih ocjena podići će indijsku turističku sliku. Projektima koji poboljšavaju povezanost u zemlji putem razvoja zračnih luka, željezničkih metro linija, luka na našim neistraženim otocima, uključujući Lakshadweep, te turističke infrastrukture povećat će se potražnja i generirati zapošljavanje. Ovo nije samo poticaj za turizam; to je ulaganje u indijski potencijal. Optimistični smo u vezi dodatne buduće podrške vlade dodjelom statusa infrastrukture hotelijerstvu i turizmu, što će nam pomoći u ostvarenju dugoočekivanog statusa. Predviđamo da će to imati multiplikacijski utjecaj i potaknuti značajna ulaganja iz privatnog sektora.

Vinay Dube, osnivač i izvršni direktor, Akasa Air:
Privremeni proračun koji je predstavila ministrica financija dobar je odraz nove Indije i ojačat će poziciju Indije kao globalnog gospodarskog diva. Želimo istaknuti napore vlade u poticanju zračnog sektora zemlje udvostručavanjem broja zračnih luka i poticanju cjelovite zračne povezanosti koja je omogućila putovanje 1,3 crore indijskih građana zrakoplovima. Fokus na inkluzivni i stalni rast turizma putem povećanja povezanosti i ulaganja u infrastrukturu nije samo poticaj za turizam; to je ulaganje u indijski potencijal i razvoj.

Često postavljana pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija iz članka:

1. Koja su glavna ulaganja u turizam uključena u privremeni proračun za fiskalnu godinu 2024.-2025.?
U privremenom proračunu je istaknuto poboljšanje turističke infrastrukture na otocima, posebno u Lakshadweepu. Planira se razvoj novih željezničkih i lučkih koridora te unapređenje zračne povezanosti i zračnih luka u cijeloj Indiji.

2. Koliko iznosi proračunska alokacija za ministarstvo turizma?
Proračunska alokacija za ministarstvo turizma povećana je na 2.450 crore rupija u fiskalnoj godini 2024.-2025., što predstavlja rast od 44,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

3. Koje su osnovne mjere za poticanje turizma?
Vlada potiče strane izravne investicije (FDI) kako bi potaknula međunarodnu suradnju i promovirala poslovanje. Također se fokusira na poboljšanje turističke infrastrukture u Lakshadweepu kako bi privukla indijske turiste koji traže alternativna odredišta.

4. Što je Prashad Darshan program?
Prashad Darshan program je razvojni program ministarstva turizma koji pruža financijsku pomoć saveznim vladama za razvoj turističke infrastrukture. Ove godine, program je zadržao proračunsku alokaciju od 240 crore rupija.

5. Koliko je izdataka namijenjeno međunarodnoj promociji i reklami?
Alokacija za međunarodnu promociju i reklamu doživjela je značajno smanjenje od 97 posto, s padom na 3 crore rupija u proračunu za 2024. godinu.

6. Kakav je stav turističke industrije prema privremenom proračunu?
Mnogi dionici turističke industrije izrazili su oduševljenje inicijativama usmjerenim na poticanje domaćeg turizma, unapređenje povezanosti i ulaganje u infrastrukturu. Međutim, neki nisu zadovoljni zbog nedostatka posebnih mjera podrške za sektore putovanja i turizma.

Definicije ključnih pojmova:

– Turistička infrastruktura: Skup objekata i usluga koji podržavaju turizam, uključujući hotele, zračne luke, luke, željezničke stanice, ceste itd.
– Proračun: Financijski plan koji prikazuje projicirane prihode i rashode za određeno razdoblje.
– Fiskalna godina: Vremensko razdoblje u kojem se odvija vladin financijski ciklus, obično od 1. travnja do 31. ožujka.
– Izravne strane investicije (FDI): Investicije koje strani subjekti ulažu u neku zemlju kako bi stekli vlasnički udio u kompanijama ili financirali nove projekte.
– Alokacija: Određivanje sredstava za određenu svrhu ili aktivnost.
– Prashad Darshan program: Razvojni program ministarstva turizma koji pruža financijsku pomoć saveznim vladama za razvoj turističke infrastrukture.

Povezane veze:
Ministarstvo turizma u Indiji
Službena stranica indijskog turizma