Regenerativni turizam: Održivost i novi trendovi koji oblikuju budućnost Goaa

Na Goa International Travel Mart (GITM) 2024 održane su rasprave o uspostavi novih standarda za budućnost turizma u Goi. Ovo događanje okupilo je vladu, vođe industrije putovanja i turizma i zaljubljenike u jednom središtu kako bi Goa evoluirala u turističkom krajoliku. Ova edicija GITM-a naglasila je inovativni koncept regenerativnog turizma koji se fokusira na održivost kroz revitalizaciju lokalnih ekosustava i zajednica. Događanje je također istaknulo važnost turizma za susrete, poticaje, konferencije i izložbe (MICE) u pozicioniranju Goaa kao premium destinacije s naprednom infrastrukturom za održavanje globalnih korporativnih događanja i konferencija.

Ministar turizma Goaa, Rohan Khaunte, ukazao je na inicijativu premijera “Dekho Apna Desh People’s Choice 2024” koja ima za cilj promovirati gradove druge i treće kategorije za turizam. Khaunte je rekao da turisti više ne žele dolaziti na jedno mjesto i istraživati iste stvari. Umjesto toga, u modi je “osvetnički turizam” u kojem žele istražiti sve. “Nije samo da dolaze u Goaa radi plaža ili u Karnataka zbog šuma. S novim aerodromom Mopa i uključivanjem Indiga, počeli smo povezivati druge gradove koji nisu izravno povezani, poput Guwahatija, Dehraduna, Nagpura i mnoge druge. Također smo pokrenuli regionalnu zrakoplovnu kompaniju Fly 91 da dodatno ojačamo ovaj napor”, rekao je Khaunte.

Regionalna aviokompanija Fly91 lansirala je svoj inauguralni let na relaciji Mopa-Agatti-Mopa 12. ožujka. Komercijalne usluge započele su 18. ožujka, a letovi povezuju Goaa s Bengaluruom i Hyderabadom. Aviokompanija će početi letjeti u Lakshadweep od 18. travnja, a planira i letove do Sindhudurga iz Bengalurua i Hyderabada.

Ministar Khaunte istaknuo je da država planira pristupiti novim turistima na isti način kao što se pristupa povezivanju novih tržišta s novim načinima razmišljanja. “Napori se poduzimaju imajući na umu da novi turisti ne žele samo istraživati sunce, pijesak i more. Stoga se naš fokus stavlja na isticanje ‘Goaa izvan plaža’. Treba im reći o dugotrajnoj povijesti i tradiciji države”, dodao je ministar turizma.

Događanje je također naglasilo važnost hotelske industrije, priznajući njenu ključnu ulogu u poboljšanju turističkog sektora Goaa nudeći vrhunske smještajne kapacitete i usluge. Suneel Anchipaka, direktor turizma i izvršni direktor Goa Tourism Development Corporation (GTDC), naglasio je da država zamišlja turistički sektor koji nije samo ekonomski prosperitetan, već i ekološki i društveno osviješten.

GTDC ima za cilj istraživanje koncepta regenerativnog turizma s naglaskom na održivost i usvajanje odgovornih putnih praksi kako bi se osigurala dugoročna održivost sektora. Kroz regenerativni turizam, država želi poboljšati doživljaj posjetitelja, ali i osigurati dugoročnu održivost sektora.

Česta pitanja (FAQ):

1. Koje je glavno fokusno područje Goa International Travel Mart (GITM) 2024 događanja?
– GITM 2024 događanje fokusira se na uspostavu novih standarda za budućnost turizma u Goi.

2. Što je regenerativni turizam koji je istaknut na GITM-u?
– Regenerativni turizam je inovativni koncept koji se fokusira na održivost kroz revitalizaciju lokalnih ekosustava i zajednica.

3. Koji je naglasak stavljen na turizam za susrete, poticaje, konferencije i izložbe (MICE)?
– Događanje je naglasilo važnost turizma za MICE industriju u pozicioniranju Goaa kao premium destinacije s naprednom infrastrukturom za održavanje globalnih korporativnih događanja i konferencija.

4. Koje su inicijative Goa premijera za promoviranje turizma gradova druge i treće kategorije?
– Inicijativa “Dekho Apna Desh People’s Choice 2024” ima za cilj promovirati gradove druge i treće kategorije za turizam.

5. Što je “osvetnički turizam” koji je spomenut?
– “Osvetnički turizam” je koncept u kojem turisti žele istražiti sve što destinacija nudi, umjesto da se fokusiraju samo na jedno područje.

6. Koja su odredišta povezana letovima regionalne aviokompanije Fly91?
– Fly91 ima letove koji povezuju Goaa s Bengaluruom, Hyderabadom i planira letove do Lakshadweepa i Sindhudurga.

7. Koje su ključne teme naglašene na događanju u vezi s turizmom?
– Događanje je naglasilo važnost turizma izvan plaža, hotelske industrije i održivosti sektora.

Definicije:

1. Regenerativni turizam – Koncept turizma koji se fokusira na održivost kroz revitalizaciju lokalnih ekosustava i zajednica.

2. MICE – Skraćenica za susrete, poticaje, konferencije i izložbe, industriju koja se bavi organizacijom poslovnih događanja.

Sugestije za srodne linkove:
goa.gov.in
goatourism.gov.in