Saudi Arabia Aims for 150 Million Tourists by 2030

Saudi Arabija privukla je 27 milijuna stranih turista do 2023. godine i više nego udvostručila svoj cilj za kraj desetljeća, izjavio je službenik u utorak.

Ova vijest dolazi manje od pet godina nakon što se zaljevska kraljevina potpuno otvorila za turizam, dok se i dalje strahuje da bi trajni sukob između Izraela i Hamasa mogao obuhvatiti širu regiju.

“Ove godine smo dosegli 100 milijuna turista, 77 milijuna iz zemlje, 27 milijuna iz inozemstva, više od 100 milijuna”, rekao je ministar turizma Ahmed Al Khateeb na konferenciji koju je organizirao fond saudijskog sovereign wealtha, opisujući podatke za 2023.

Vlasti sada žele postići cilj od 150 milijuna turista do 2030. godine, što je povećanje u odnosu na prethodni cilj od 100 milijuna, pri čemu bi 70 milijuna trebalo dolaziti iz inozemstva, što je također povećanje u odnosu na prethodni cilj od 30 milijuna, rekao je ministar.

Turizam je važan element agende reformi saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana za 2030. godinu, koja ima za cilj pomoći najvećem svjetskom izvozniku nafte da pređe na obnovljive izvore energije i pripremi se za post-naftnu budućnost.

Saudijska Arabija, dom Islamskih svetih mjesta Meke i Medine, već dugo dobrodošlja hodočasnike i poslovne putnike, ali opću vizu za turizam otvorila je tek 2019. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je pandemija koronavirusa globalno uništila industriju.

Iako je kraljevina u posljednjih nekoliko godina ublažila pravila koja su zabranjivala kina, koncerte i sportske događaje s miješanim spolovima, još uvijek postoje odredbe, poput one koja zabranjuje alkohol, što može umanjiti njenu privlačnost.

Očekuje se da će novi ljetovališta duž crvenomorske obale biti velika privlačnost, iako su nedavni napadi Huti pobunjenika iz susjednog Jemena na brodove u Crvenom moru ponovno probudili sigurnosne zabrinutosti u tom području.

Huti, koji su u ratu s vojnom koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom od 2015. godine, tvrde da su njihovi napadi solidarnost s Palestincima i protest protiv izraelsko-hamasovskog rata koji traje u pojasu Gaze od listopada.

Pitanja i odgovori o turizmu u Saudijskoj Arabiji

1. Koliko stranih turista je Saudijska Arabija privukla do 2023. godine?
Saudijska Arabija je privukla 27 milijuna stranih turista do 2023. godine.

2. Kakav je cilj Saudijske Arabije za broj turista do 2030. godine?
Saudijska Arabija želi postići cilj od 150 milijuna turista do 2030. godine.

3. Koje su ključne reforme u turizmu koje planira Saudijska Arabija?
Turizam je važan element agende reformi saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana za 2030. godinu, koja ima za cilj pomoći zemlji da pređe na obnovljive izvore energije i pripremi se za post-naftnu budućnost.

4. Kada je Saudijska Arabija otvorila opću vizu za turizam?
Saudijska Arabija je otvorila opću vizu za turizam tek 2019. godine.

5. Kakve sigurnosne zabrinutosti postoje u vezi sa Crvenim morem?
Nedavni napadi Huti pobunjenika iz susjednog Jemena na brodove u Crvenom moru ponovno su probudili sigurnosne zabrinutosti u tom području.

6. Koji su glavni izazovi za turizam u Saudijskoj Arabiji?
Iako su pravila koja su zabranjivala kina, koncerte i sportske događaje s miješanim spolovima ublažena, još uvijek postoje odredbe, poput one koja zabranjuje alkohol, što može umanjiti privlačnost zemlje.

Definicije:
– Privući: pridobiti, privući pažnju
– Izvoznik: osoba ili zemlja koja izvozi robu u drugu zemlju
– Nafte: cijev koja dovodi naftu
– Obnovljivi izvori energije: energetski izvori koji se mogu stalno obnavljati, poput solarne energije ili vjetra
– Viza: dozvola koju daje vlast za ulazak u zemlju strancima
– Pandemija: brzo širenje bolesti na velikom području
– Alkohol: alkoholna pića, kao što su vino, pivo i žestoka pića
– Sigurnosne zabrinutosti: brige u vezi sa sigurnošću
– Pobunjenik: osoba koja diže oružanu pobunu ili protiv vlade
– Palestinci: narod koji živi na Bliskom istoku, prije svega u Gaza Pojasu i Zapadnoj obali
– Izraelsko-hamasovski rat: sukob između Izraela i Hamasa