Sekst tribalnih zajednica i organizacija u SAD-u dobivaju 1,8 milijuna dolara za turizam i razvoj infrastrukture

Šest tribalnih zajednica i organizacija američkih domorodaca dobit će ukupno 1,8 milijuna dolara za razvoj turističke infrastrukture i kapacitet u sklopu dodijeljenih grantova, objavio je danas Američki savez šuma i Američko-Indijansko-alaški savez za turizam.

Među korisnicima su: Muzej Alutiiq i Arheološki spremište u Kodiaku, Aljaska; Indijanska zajednica Bay Mills u Bimleyu, Michigan; Zaklada Chief Joseph u Lapwaiu, Idaho; Organizirano selo Kasaan u Kasaanu, Aljaska; Korporacija Pit River Tribe KWAHN u Burneyu, Kalifornija; i Plemensko vijeće Snoqualmie Indian Tribe u Snoqualmieu, Washington.

U 2018. godini, Američko-Indijansko-alaški savez za turizam (AIANTA), jedina nacionalna organizacija posvećena unapređivanju kulturnog turizma u domorodačkim nacijama i zajednicama diljem Sjedinjenih Američkih Država, potpisao je sporazum s Američkim savezom šuma o suradnji u okviru programa dodjele grantova Zakona o domorodačkom turizmu i unapređivanju iskustva posjetitelja (NATIVE Act).

Zahtjev za prijedloge za dodjelu grantova zatražio je prijave od domorodačkih naroda, poduzeća domorodačkih naroda i neprofitnih organizacija koje graniče i/ili imaju povijesne veze s područjima i regijama pod upravom Američkog saveza šuma, prema priopćenju Američko-Indijanskog-alaškog saveza za turizam.

“Kao stručnjaci za domorodački turizam i jedina organizacija koja promiče kulturnu baštinu turizma u našim domorodačkim nacijama i zajednicama u SAD-u, AIANTA se ponosi mogućnošću stvaranja prilika za uključivanje američkih Indijanaca, Aljaških domorodaca i domorodaca Havaja u turističku industriju”, izjavila je glavna izvršna direktorica AIANTA-e Sherry Rupert. “S nestrpljenjem iščekujemo da ovi šest primatelja transformiraju i ojačaju svoje programe kulturnog turizma u sljedećih nekoliko godina.”

Pitanja i odgovori temeljeni na glavnim temama i informacijama navedenim u članku:

1. Koji američki domorodci će primiti financiranje za razvoj turističke infrastrukture i kapaciteta?
Odgovor: Šest tribalnih zajednica i organizacija američkih domorodaca će primiti financiranje. To su: Muzej Alutiiq i Arheološki spremište u Kodiaku, Aljaska; Indijanska zajednica Bay Mills u Bimleyu, Michigan; Zaklada Chief Joseph u Lapwaiu, Idaho; Organizirano selo Kasaan u Kasaanu, Aljaska; Korporacija Pit River Tribe KWAHN u Burneyu, Kalifornija; i Plemensko vijeće Snoqualmie Indian Tribe u Snoqualmieu, Washington.

2. Koja organizacija je potpisala sporazum s Američkim savezom šuma u vezi s dodjelom grantova?
Odgovor: Američko-Indijansko-alaški savez za turizam (AIANTA) je potpisao sporazum s Američkim savezom šuma.

3. Koji je program kroz koji su dodijeljeni grantovi?
Odgovor: Dodijeljeni grantovi su dio programa Zakona o domorodačkom turizmu i unapređivanju iskustva posjetitelja (NATIVE Act).

4. Tko se mogao prijaviti za grantove?
Odgovor: Domorodački narodi, poduzeća domorodačkih naroda i neprofitne organizacije koje graniče i/ili imaju povijesne veze s područjima i regijama pod upravom Američkog saveza šuma mogli su se prijaviti za grantove.

5. Koja je uloga AIANTA-e u domorodačkom turizmu?
Odgovor: AIANTA je jedina nacionalna organizacija posvećena unapređivanju kulturnog turizma u domorodačkim nacijama i zajednicama u Sjedinjenim Američkim Državama, te promiče kulturnu baštinu turizma među američkim Indijancima, Aljaškim domorodcima i domorodcima Havaja.

Definicije ključnih pojmova:
– Domorodci: Prvotni stanovnici određenog područja, obično povezani s posebnom kulturnom i/ili etničkom identifikacijom.
– Kulturni turizam: Vrsta turizma koja promiče posjete i iskustva povezana s kulturom, tradicijom i nasljeđem određenog područja ili zajednice.
– Grant: Financijska sredstva koja se dodjeljuju organizacijama ili pojedincima za provedbu određenih projekata ili aktivnosti.

Predloženi povezani linkovi:
Američki savez šuma
Američko-Indijansko-alaški savez za turizam