Touristi u Baliju: Kontrole o plaćanju poreza na turizam

Porez na turizam u Baliju je aktivan već pet tjedana.

Vrhunski dužnosnici turizma su uvjereni da bi svi turisti do sada trebali biti upoznati s novim sustavom, pa će novoosnovane turističke policijske jedinice provoditi kontrole na licu mjesta kako bi se osiguralo da su svi platili svoje obveze.

Razgovarajući s novinarima, glavni tajnik Odjela za turizam Balija, Tjok Bagus Pemayun, objasnio je: “Kontrole će početi sljedeći tjedan, 26. ožujka 2024., da budem precizan. Ciljat ćemo turističke atrakcije na Baliju, uključujući Uluwatu, Tanah Lot, Ulun Danu Beratan i također Tampaksiring.”

Inspekcije će provoditi službenici turističkih satpolskih policijskih jedinica, koji vrše patrole od svog postavljanja u veljači.

Turističku policiju prate njihovi “policajci” – psi pasmine Kintamani. Ovi psi su tu da budu “prijatelji turistima”, djeluju kao razgovorci i općenito pomažu da interakcije s policijom i turistima budu vedrije.

Prema Pemayunu, samo 40% svih stranih turista koji stižu plaća porez na turizam od pokretanja programa 14. veljače 2024. godine. On je objasnio: “Od uvođenja poreza, na dnevnoj razini je platilo prosječno 5.000 stranih turista.”

Zato će kontrole na licu mjesta početi sljedeći tjedan. Pemayun je objasnio da su sve vodeće turističke zainteresirane strane na otoku, uključujući Udruženje indonezijske turističke industrije, podržale tu ideju.

Ured za turizam Balija potvrdio je da će se provoditi kontrole turista na ulazu na turističke atrakcije u i oko Uluwatu i Tampaksiringa, kao i na Tanah Lotu i Ulun Danu Beratanu posebno.

Kontrole na licu mjesta zahtijevat će od turista da pokažu svoj vaučer za porez na turizam, koji će primiti putem e-pošte od LoveBali nakon plaćanja.

Vaučer se sastoji od QR koda koji će trebati pokazati inspektorima. Nepoštivanje toga rezultirat će pozivom turistima da tamo i odmah plate porez na turizam, jednostavno 150.000 IDR po osobi u ovom trenutku, bez kazni za neplaćanje koje su još objavljene.

Turiste se poziva da plate porez na turizam za svoj posjet Baliju prije nego što napuste otok.

Međutim, uredu za turizam Balija i Wonderful Indonesia potiču turiste da plati porez na turizam što je ranije moguće kako bi izbjegli kašnjenja i da imaju vaučer spreman za pokazivanje inspektorima ako ih budu pitali.

Moguće je platiti porez na turizam do 14 dana prije dolaska u Bali putem mobilne aplikacije LoveBali ili web stranice.

Iako je stranica imala problema s povezivanjem u prvih nekoliko tjedana, stranica se sada učitava konzistentno, a proces plaćanja poreza na turizam objašnjen je vodičem korak po korak na engleskom jeziku.

Turisti koji žele platiti po dolasku na Bali su dobrodošli da to učine. Postoji šalter za plaćanje poreza na turizam u terminalu dolazaka međunarodne zračne luke I Gusti Ngurah Rai, gdje novi dolasci mogu platiti naknadu od 150.000 IDR karticom.

Turisti koji dolaze na domaćem terminalu uskoro će moći platiti nadoknadu na odvojenom šalteru u dvorani dolazaka domaćeg terminala.

Novi šalter za plaćanje trebao bi biti otvoren do kraja mjeseca, kako je sugerirao glavni tajnik Odjela za turizam Balija, Tjok Bagus Pemayun, ranije ovog tjedna.

Sada je zakonski obavezno da svi strani turisti koji dolaze u Pokrajinu Bali plate porez na turizam.

Zakonodavstvo je uključeno u indonezijski Zakon br. 15/2023 o Pokrajini Bali, posebno članak 8., stavke (3) i (4).

Zatim Regionalna uredba br. 6 od 2023. o naplati od stranih turista radi zaštite kulture i prirodnog okoliša Balija i Bali Gubernatorska uredba br. 2 od 2024. o postupku plaćanja pristojbi za strane turiste.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Što je porez na turizam?
Porez na turizam je novi sustav kojim se uvodi nadoknada koju strani turisti moraju platiti pri posjeti Baliju.

2. Kako će se provoditi kontrole turističkog poreza?
Turističke policijske jedinice provodit će kontrole na licu mjesta na turističkim atrakcijama na Baliju, kao što su Uluwatu, Tanah Lot, Ulun Danu Beratan i Tampaksiring.

3. Što su turističke policijske jedinice?
Turističke policijske jedinice su skupine službenika koji provode inspekcije i kontrole vezane za turizam na Baliju.

4. Koje su uloge pasa pasmine Kintamani?
Pasi pasmine Kintamani prate turističku policiju i svojim prisustvom pridonose općem ugodnijem iskustvu interakcije turista s policijom.

5. Koje su posljedice nepoštivanja poreza na turizam?
Turistima koji ne pokažu vaučer za porez na turizam može se zatražiti da odmah plate iznos poreza na licu mjesta, što trenutačno iznosi 150.000 IDR po osobi.

6. Kako platiti porez na turizam?
Porez na turizam moguće je platiti putem mobilne aplikacije LoveBali ili web stranice. Također postoji mogućnost plaćanja na šalteru u terminalu dolazaka međunarodne zračne luke I Gusti Ngurah Rai.

7. Kada je obavezno platiti porez na turizam?
Svi strani turisti koji dolaze na Bali moraju platiti porez na turizam sukladno novom zakonodavstvu.

Definicije ključnih pojmova:

– Porez na turizam: Nadoknada koju strani turisti moraju platiti pri posjeti Baliju.
– Turističke policijske jedinice: Skupine službenika koji provode inspekcije i kontrole vezane za turizam na Baliju.
– Pasmina Kintamani: Pasmina pasa koja prati turističku policiju i pridonosi općem iskustvu interakcije turista s policijom.
– Vaučer za porez na turizam: QR kod koji se dobiva putem e-pošte od LoveBali nakon plaćanja poreza na turizam.
– LoveBali: Mobilna aplikacija i web stranica preko koje se može platiti porez na turizam i dobiti vaučer.

Srodne poveznice:

LoveBali – Mobilna aplikacija i web stranica za plaćanje poreza na turizam i dobivanje vaučera.
Bali-Indonesia.com – Glavna web stranica o turizmu na Baliju.