Turisti na Baliju izbjegavaju plaćanje novog poreza na turizam

Visoki dužnosnici turizma na Baliju priznali su da novi sustav za naplatu poreza na turizam nije uspješan. Sustav je problematičan jer se vjeruje da tisuće turista izbjegava plaćanje poreza ili jednostavno nisu svjesni novog zakona.

Porez na turizam na Baliju stupio je na snagu 14. veljače 2024. Međunarodni dužnosnici bili su zadovoljni načinom na koji je sustav funkcionirao, unatoč nekim početnim poteškoćama, ali sada postoji zabrinutost da “ne radi optimalno, kao ni socijalizacija”.

Uvedene su razne mjere kako bi se osiguralo da turisti plate svoje obveze, prema zakonu.

Porez na turizam na Baliju iznosi 150.000 IDR po osobi, po boravku na Baliju. Svi putnici s vizom po dolasku, elektroničkom vizom po dolasku i socio-kulturnim vizama dužni su platiti porez prije nego napuste pokrajinu.

Turistima je sugerirano da porez plaćaju putem interneta prije dolaska na Bali kako bi uštedjeli vrijeme ili prilikom dolaska na Međunarodnu zračnu luku I Gusti Ngurah Rai.

Potvrđeno je prošlog tjedna da samo 40% svih dolazaka plaća turistički porez. Tjok Bagus Pemayun, šef Ureda za turizam na Baliju, izjavio je novinarima: “Od kada je uveden porez na strane turiste, prosječno 5.000 stranih turista dnevno plaća”.

Bali inače u ovom razdoblju niske sezone bilježi prosječno 15.000 međunarodnih dolazaka dnevno.

S obzirom da 60% međunarodnih dolazaka nije platilo svoje obveze tijekom prošlog mjeseca, dionici u turizmu na Baliju kritiziraju ne sami turiste, već cjelokupni sustav.

Vodeći turistički vođa, Wayan Puspa Negara, koji je smješten u ljetovalištu Legian, izjavio je novinarima da trenutni sustav “ima mnogo rupa”.

Negara je rekao: “Na aerodromu nema šaltera za naplatu takse. Dosadašnji sustav plaćanja koristi aplikaciju, a postojeće ponude mogu privući samo nekoliko stranih turista, pa nam je potrebno dodati više šaltera [na aerodromu]”.

Predložio je da aviokompanije preuzmu odgovornost za provjeru je li turist platio svoj porez na turizam. Negara je rekao da stjuardese mogu provjeriti jesu li putnici platili svoje takse.

Negara je također sugerirao da turističke atrakcije na Baliju mogu više učiniti kako bi podržale novi sustav. Objasnio je: “Hoteli, restorani i turističke atrakcije mogu biti mjesta provjere jesu li strani turisti platili ili ne”.

Za razliku od onoga što je prošlog tjedna rekao glavni turistički dužnosnik Balija, Negara smatra da još uvijek premalo turista zna da postoji porez na turizam. S obzirom na 60% stranih dolazaka koji nisu platili, Negara je rekao: “Vlada mora provesti intenzivniju i masovniju kampanju. Posebno u zemljama koje su najveći izvor stranih turista na Baliju”.

Pemayun je prošlog tjedna novinarima rekao da je bilo toliko komunikacije i informacija o turističkom porezu, da nema isprika za turiste koji nisu platili svoje obveze.

Imajući to na umu, on je mobilizirao jedinice turističke policije za provjeru turista diljem Balija u sljedećim tjednima.

Službenici na patroli zaduženi su za provjeru i skeniranje QR koda na vaučeru za turistički porez koji se šalje putnicima putem e-pošte nakon što su izvršili uplatu.

Turistička policija, u svojim uniformama nalik na rangere i uz svog štenad Kintamani, obavit će kontrolne provjere i patrole u Uluwatu i Tampaksiringu (blizu Ubauda), kao i na hramu Tanah Lot i hramu Ulun Danu Beratan u iduća dva tjedna.

Pemayun je potvrdio da će šalteri za plaćanje turističkog poreza biti postavljeni na domaćem terminalu Međunarodne zračne luke I Gusti Ngurah Rai do kraja mjeseca.

Međutim, nije naznačeno hoće li biti otvoreno više kioska za plaćanje u dvorani za međunarodne dolaske.

Turisti mogu posjetiti aplikaciju LoveBali ili web stranicu kako bi izvršili uplatu putem interneta do dva tjedna prije ili tijekom posjeta pokrajini.

Visoki dužnosnici turizma na Baliju priznali su da novi sustav za naplatu poreza na turizam nije uspješan. Sustav je problematičan jer se vjeruje da tisuće turista izbjegava plaćanje poreza ili jednostavno nisu svjesni novog zakona.

FAQ:
1. Kada je stupio na snagu porez na turizam na Baliju?
Porez na turizam na Baliju stupio je na snagu 14. veljače 2024.

2. Koje su mjere uvedene kako bi se osiguralo da turisti plate porez?
Uvedene su razne mjere kako bi se osiguralo da turisti plate svoje obveze prema zakonu.

3. Koliko iznosi porez na turizam na Baliju?
Porez na turizam na Baliju iznosi 150.000 IDR po osobi, po boravku na Baliju.

4. Kako turisti mogu platiti porez na turizam?
Turistima je sugerirano da porez plaćaju putem interneta prije dolaska na Bali ili prilikom dolaska na Međunarodnu zračnu luku I Gusti Ngurah Rai.

5. Koliki postotak dolazaka plaća turistički porez?
Potvrđeno je prošlog tjedna da samo 40% svih dolazaka plaća turistički porez.

6. Koja su mišljenja dionika u turizmu na Baliju o novom poreznom sustavu?
Dionici u turizmu na Baliju kritiziraju ne samo turiste, već cjelokupni sustav zbog činjenice da 60% međunarodnih dolazaka nije platilo porez.

7. Kako bi se poboljšao sustav naplate poreza na turizam?
Prema prijedlozima, aviokompanije bi mogle preuzeti odgovornost za provjeru plaćanja poreza, a turističke atrakcije mogu provjeriti jesu li strani turisti platili porez.

Definicije:
– Porez na turizam: Porez koji se plaća po dolasku na Bali od strane svih putnika koji dolaze s vizom.

Povezani linkovi:
bali.com
balitourismboard.org