Turizam u Karibima doživljava rast, evo nekih novosti za putujuće

Turizam u Karibima doživljava stabilan rast, a postoje mnoge vijesti o putovanjima vezane za odmarališta, obnove, ponovno otvaranja, širenje letova i predstojeće festivale u regiji. Tijekom Konferencije organizacije za turizam Kariba u listopadu, ministri turizma i lideri iz 14 država podijelili su neke od najvažnijih događanja za sljedeću godinu. Na konferenciji su vođe u turizmu raspravljale o važnoj ulozi održivosti, investicijama u regiju i rastu industrije.

Počevši s domaćom zemljom, a zatim abecednim redom, ovdje su neke od najvažnijih vijesti o putovanjima u destinacijama za 2024. godinu i kasnije.

Turks and Caicos

Turks and Caicos usredotočuje se na proširenje turističkih projekata izvan Providencialesa, kako bi putnici istražili South Caicos, Salt Cay, Grand Turk i North i Middle Caicos. Nedavno je lansirana nova marketinška organizacija pod nazivom Experience Turks and Caicos. Uz održivi turizam i nove infrastrukturne projekte, planira se razvoj novog međunarodnog aerodroma u sljedećim godinama.

Smatramo da će putnici biti oduševljeni otvaranjem hotela Salterra Resort & Spa na South Caicosu u jesen 2024. godine. Također, u 2025. godini će se otvoriti i Andaz Turks and Caicos, prvi Andaz objekt u Karibima. Turks and Caicos također slavi osam ljetovališta koja su dio Virtuoso mreže: Amanyara, Beach Enclave, Como Parrot Cay, Grace Bay Club, The Palms, The Ritz-Carlton, The Shore Club i Wymara Resort and Villas.

Što se tiče letova, Virgin Atlantic je pokrenuo liniju između Londona Heathrow i Providencialesa, dok je Delta Airlines dodao novu rutu iz Minneapolisa do TCI-a.

Anguilla

Ministar turizma Anguille, Haydn Hughes, otkrio je nacrte za novu zračnu luku Clayton J. Lloyd International te je napomenuo da je trenutačno u tijeku opća ekspanzija.

U pogledu smještaja, Ani Private Resorts će u 2024. godini ponuditi nove sadržaje, uključujući teniske terene, teretanu, spa centar i paviljon na plaži. Nedavno je i Aurora Anguilla dodala nove sadržaje, poput Avalon Links Short Course, Aurora Entertainment Park i D Richard’s Steakhouse.

Anguilla je najavila da će American Airlines sada nuditi 14 letova tjedno iz Miamija do 3. travnja 2024. godine, kao i letove iz San Juana, Portorika.

Također, važno je spomenuti festivale u Anguilli. Anguilla Culinary Experience održat će se od 23. do 26. svibnja 2024. godine s “međunarodno priznatim kuharima, večerama od farme do stola, roštiljanjem, degustacijama i još mnogo toga.”

Antigva i Barbuda

Zahvaljujući nedavnom razvoju luke, Antigva i Barbuda sada može primiti brodove klase Oasis, a nova luka trebala bi biti otvorena 2025. godine. Ministar turizma Charles Fernandez i izvršni direktor Antigua & Barbuda Tourism Authority Colin James govorili su o rastu turizma i otvaranju novih objekata koji su planirani za ovu godinu.

Prvi kvartal 2024. godine bit će obilježen otvaranjem hotela Royalton Chic s 230 soba, dok će Moon Gate Antigua otvoriti svoja vrata do kraja 2024. godine s 49 all-inclusive apartmana. U 2025. godini otvorit će se Nikki Beach Resort & Spa Antigua s hotelom, stambenim jedinicama i plažnim klubom.

Otvoreni su obnovljeni Jolly Beach s 350 soba krajem 2023. godine, a Verandah Resort se ponovno otvorio kao odmaralište samo za odrasle s 186 soba. Hawksbill Resort i Curtain Bluff također su se ponovno otvorili, a Tamarind Hills proširio je svoje objekte s četiri nove luksuzne vile, restoranom i plažnim klubom.

U pogledu festivala, Antigua and Barbuda Restaurant Week održava se od 4. do 16. svibnja, a Antigua and Barbuda Art Week od 27. studenog do 3. prosinca.

Bahami

Latia Duncombe, glavna direktorica turizma Bahama, raspravljala je o načinima na koje će turizam rasti u 2024. godini i kasnije, s novim objektima i obnovama.

U 2026. godini otvorit će se Six Senses Grand Bahama Island resort s 45 vila uz obalu i kanala te 20 rezidencija na Grand Bahami. Luksuzni Goldwynn Resorts & Residences s pogledom na ocean u Nassau otvorio je svoja vrata krajem 2023. godine, kao i Montage Cay, privatno odmorište na otoku od 53 hektara. British Colonial Nassau otvara se u veljači sa 288 soba i 25 luksuznih apartmana.

Kasnije u 2024. godini otvorit će se Ki’ama Bahamas, prvo solarno napajano suvlasničko vlasništvo broda i klub rezidencija s 24 rezidencije – 16 suvlasničkih apartmana s četiri spavaće sobe i 8 potpuno suvlasničkih kuća s šest spavaćih soba.

Što se tiče letova, Bahami će uskoro imati nove letove za koje su dostupne aviokompanije kao što su Bahamasair, Delta Airlines, JetBlue i Alaska Airlines.

Velike Britanske Djevičanske Otoke

Direktorica turizma, Clive McCoy, raspravljala je o posebnim naglascima u BVI-u – The Moorings – poduzeću koje se specijalizira za najam jahti i jedrenje, te o pokretanju nove tržnice i proširenju prodavaonice sportske opreme i popravcima flote.

U pogledu smještaja, Long Bay Beach Resort će u početku 2024. godine dodati četiri nova Hillside apartmana i nove zgrade na plaži na Velikim Britanskim Djevičanskim Otocima, dok su Peter Island Resort & Spa i Blunder Bay Estates oba ponovno otvorena.

Što se tiče letova, American Airlines leti iz Miamija (MIA) do zračne luke Terrance B. Lettsome International Airport (EIS) u BVI-u svakodnevno do 3. travnja 2024., uključujući subote. Tradewind Aviation također nudi letove iz San Juana (SJU) do Virgin Gorda (VIJ) pet dana u tjednu do 8. travnja 2024. godine.

Ne smijemo zaboraviti ni festivale. Taste of Virgin Gorda održat će se 16. ožujka 2024. godine, a Taste of Tortola 29. lipnja 2024. godine. BVI Wreck Week je od 16. do 22. lipnja 2024. godine za ronilačke avanture, a od 25. srpnja do 10. kolovoza je 70. Godišnji festival emancipacije Djevičanskih otoka.

Kajmanski otoci

Rosa Harris, direktorica turizma za Kajmanske otoke, i ministar turizma i luka Kenneth Bryan, prenijeli su vijesti o nizu novih projekata u zemlji.

U pogledu smještaja, Hotel Indigo Grand Cayman je novo 282-sobno odmaralište koje će se otvoriti kasnije u 2024. godini, dok je Vida Ocean Adventure Lodge otvoren krajem 2023. godine s 18 kućica na plaži. U bližoj budućnosti, otvorit će se One|GT hotel i rezidencije, kao i Kailani, hotel Curio Collection by Hilton, obje u 2025. godini. Grand Hyatt Grand Cayman Hotel & Residences otvaranje je planirano za 2026. godinu.

Što se tiče letova, Cayman Airways nudi letove iz Grand Caymana do Bridgetowna, Barbadosa, s dvotjednom uslugom do Los Angelesa. jetBlue započinje letove dva puta tjedno za Boston od veljače 2024. godine, a United je dodao dnevne letove iz New Yorka (EWR) od listopada do ožujka 2024. godine.

Grenada

Petra Roach, izvršna direktorica Grenada Tourism Authority, iznijela je planove za daljnji razvoj turizma na Grenadi.

U pogledu smještaja, Grenada će dobiti nove hotele, a neki već postojeći su renovirani. Održanje festvala također je važno za promociju turističke ponude, pa se tako posebno ističu karipska kulinarska iskustva u Grenadi.

Turizam u Karibima raste, a ove vijesti najavljuju izniman napredak i nove mogućnosti za putnike 2024. godine i dalje. Karibi nude raznolike destinacije, bogatu kulturu i prirodne ljepote te su idealni za opuštajući odmor ili avanturistički bijeg.

Česta pitanja (FAQ) o putovanjima u Karibe 2024. godine:

1. Koje destinacije u Karibima doživljavaju rast turizma?
– Turizam u Karibima općenito pokazuje stabilan rast. Neke od destinacija koje bilježe poseban rast i razvoj su Turks and Caicos, Anguilla, Antigva i Barbuda, Bahami, Velike Britanske Djevičanske Otoke, Kajmanski otoci i Grenada.

2. Što se događa u destinaciji Turks and Caicos?
– Turks and Caicos se fokusira na proširenje svojih turističkih projekata izvan Providencialesa, kako bi putnici mogli istražiti i druge otoke poput South Caicosa, Salt Caya, Grand Turka te North i Middle Caicosa. Također, otvara se nekoliko novih hotela poput Salterra Resort & Spa na South Caicosu u jesen 2024. i prvog Andaz hotela u Karibima, Andaz Turks and Caicos, 2025. godine.

3. Što donosi nova zračna luka u Anguilli?
– Anguilla planira izgradnju nove zračne luke, Clayton J. Lloyd International, koja će omogućiti veći priljev turista. Također, postoje planovi za unapređenje smještaja, kao što su Ani Private Resorts koji će ponuditi nove sadržaje u 2024. godini, te najava dodatnih letova iz Miamija i San Juana.

4. Koje su nove mogućnosti smještaja i objekti u Antigvi i Barbudi?
– U Antigvi i Barbudi otvaraju se novi objekti kao što su Royalton Chic hotel s 230 soba, Moon Gate Antigua s 49 apartmana, i Nikki Beach Resort & Spa Antigua u 2025. godini. Otvorena su preobnovljena odmarališta poput Jolly Beacha, Verandah Resorta, Hawksbill Resorta i Curtain Bluffa.

5. Što se događa na Bahamima?
– Na Bahamima se planiraju otvaranja novih hotela i rezidencija poput Six Senses Grand Bahama Island resorta, Goldwynn Resorts & Residencesa i Montage Caya. Također, Bahami će imati nove letove različitih aviokompanija kao što su Bahamasair, Delta Airlines, JetBlue i Alaska Airlines.

6. Kakva je situacija na Velikim Britanskim Djevičanskim Otocima?
– Na Velikim Britanskim Djevičanskim Otocima, Long Bay Beach Resort dodaje četiri nova apartmana i ostali sadržaj. Peter Island Resort & Spa i Blunder Bay Estates su ponovno otvoreni. Također, postoje nove letove iz Miamija i San Juana, kao i festivali poput Taste of Virgin Gorda, Taste of Tortola i BVI Wreck Week.

7. Koje su najave i razvoj u Kajmanskim otocima?
– Kajmanski otoci će otvoriti Hotel Indigo Grand Cayman, Vida Ocean Adventure Lodge, One|GT hotel, Kailani Curio Collection by Hilton hotel i Grand Hyatt Grand Cayman Hotel & Residences. Postoje nove linije letova kao što su Cayman Airways, jetBlue i United Airlines.

8. Kakvi su planovi i aktivnosti u Grenadi?
– Grenada će dobiti nove hotele i renovirati postojeće. Posebno se ističu karipska kulinarska iskustva.