UN Tourizam pronalazi pozitivne trendove za Afriku u 2023. godini

Prema izvješću Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Afrika je u 2023. godini bilježila porast od 66,4 milijuna međunarodnih dolazaka posjetitelja, približavajući se brojci prije pandemije iz 2019. godine od 69,1 milijun posjetitelja. Glavni pokretač ovog rasta bio je “snažna potražnja” europskih tržišta.

Procjenjuje se da je 39,6 milijuna međunarodnih turista posjetilo destinacije u podsaharskoj Africi u 2023. godini, što predstavlja oporavak od gotovo 90% u odnosu na 2019. godinu. Ovo je izuzetno ohrabrujući trend za afrički turizam.

Unatoč izazovima s kojima se turistički sektor susreo zbog pandemije, postoji svjetlo na kraju tunela. Afrika je uspjela privući značajan broj međunarodnih posjetitelja i oporaviti se gotovo na razinu prije pandemije. To je rezultat ulaganja u promociju turističkih destinacija i stalnih nastojanja da se stvori povjerenje putnika.

Ova pozitivna kretanja u afričkom turizmu imaju potencijal za daljnji rast i razvoj industrije. Afrika ima bogato prirodno i kulturno naslijeđe koje čini atraktivne destinacije za putnike širom svijeta. Uz nastavak oporavka i jačanje veza s ključnim tržištima poput Europe, afričke zemlje imaju priliku iskoristiti puni turistički potencijal.

UN Tourizam priznaje ovaj rast i podržava afričke zemlje u njihovim naporima da unaprijede turizam. Suradnja između vlada, lokalnih turističkih tijela i privatnog sektora ključna je za daljnji napredak.

U završnici, afrički turizam se oporavlja i u 2023. godini bilježi veliki broj međunarodnih dolazaka posjetitelja. Ova pozitivna kretanja trebala bi biti nadahnuće za daljnji razvoj turizma u Africi i stvaranje snažne i održive industrije.

Često postavljana pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija predstavljenih u članku:

1. Koji je porast međunarodnih dolazaka posjetitelja u Africi zabilježen u 2023. godini prema izvješću UNWTO?
– Prema izvješću UNWTO, Afrika je u 2023. godini zabilježila porast od 66,4 milijuna međunarodnih dolazaka posjetitelja, približavajući se brojci prije pandemije iz 2019. godine od 69,1 milijuna posjetitelja.

2. Koji je bio glavni pokretač rasta turizma u Africi u 2023. godini?
– Glavni pokretač rasta turizma u Africi u 2023. godini bio je “snažna potražnja” europskih tržišta.

3. Koliko međunarodnih turista je posjetilo destinacije u podsaharskoj Africi u 2023. godini?
– Procjenjuje se da je 39,6 milijuna međunarodnih turista posjetilo destinacije u podsaharskoj Africi u 2023. godini, što predstavlja oporavak od gotovo 90% u odnosu na 2019. godinu.

4. Kakvi su izazovi bili prisutni u turističkom sektoru zbog pandemije?
– Turistički sektor je suočio s izazovima zbog pandemije COVID-19, uključujući smanjenje putovanja, zatvaranje granica i restrikcije putovanja.

5. Što je potrebno za daljnji napredak afričkog turizma?
– Daljnji napredak afričkog turizma zahtijeva suradnju između vlada, lokalnih turističkih tijela i privatnog sektora.

6. Koje su mogućnosti za afričke zemlje u turističkom sektoru?
– Afričke zemlje imaju priliku iskoristiti puni turistički potencijal s obzirom na bogato prirodno i kulturno naslijeđe koje čini atraktivne destinacije za putnike širom svijeta.

Definicije ključnih pojmova ili žargona iz članka:
– UNWTO: Svjetska turistička organizacija (United Nations World Tourism Organization) je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda koja se bavi promocijom turizma i razvojem turističkog sektora.
– Međunarodni dolasci posjetitelja: Broj dolazaka turista iz inozemstva u određeni prostor ili regiju.
– Podsaharska Afrika: Područje afričkog kontinenta koje se nalazi južno od Sahare.
– Održiva industrija: Industrija koja se temelji na principima održivosti, uključujući očuvanje prirodnih resursa, zaštitu okoliša i socijalnu pravednost.

Predložene povezane veze:
UNWTO: Svjetska turistička organizacija – službena stranica organizacije koja se bavi promocijom i razvojem turizma u svijetu.