Španjolska zatvorila godinu s novim rekordom u dolascima turista

Španjolska je zaključila godinu s novim rekordom u dolascima turista, što su svi predviđali. Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku (INE) objavljenim danas, Španjolsku je posjetilo ukupno 85,1 milijun turista u 2023. godini, što predstavlja povećanje od 18,7% u odnosu na prethodnu godinu, izvještava Europa Press. Uspoređujući tu brojku s 2019. godinom, prije pandemije, dolasci turista bili su 1,9% viši.

U 2023. godini, Britanci i Francuzi prednjače po broju dolazaka turista, pri čemu su Katalonija, Balearski otoci i Kanarski otoci najviše profitirali od dobrog turističkog trenutka u našoj zemlji.

Dolasci turista iz Ujedinjenog Kraljevstva povećali su se za 14,6%, dolasci iz Francuske za 17% i dolasci iz Njemačke za 10,6%. Međutim, podaci pokazuju da, unatoč više od 28,1 milijuna britanskih i njemačkih turista u 2023. godini, rekordnoj godini za sektor, izgubljeno je milijun posjetitelja između ove dvije zemlje u usporedbi s 2019. godinom.

S druge strane, ističe se eksponencijalni rast koji je zabeležen od strane Sjedinjenih Američkih Država u istom razdoblju, koji premašuje brojke prije pandemije za 16,8% i podiže broj njihovih posjetitelja na gotovo četiri milijuna u 2023. godini, što je 38,7% više nego prošle godine.

Po regijama u 2023. godini, Katalonija je bila autonomna zajednica koja je primila najviše turista, slijede Balearski otoci i Kanarski otoci. Kataloniju je posjetilo 18 milijuna turista (21,2% više nego u 2022.), Balearske otoke 14,4 milijuna (9,1% više) i Kanarske otoke 13,9 milijuna (13,1% više).

Što se tiče potrošnje, koja je također oborila sve rekorde u Španjolskoj, glavne europske zemlje premašile su brojke iz 2019. godine nakon završetka prošle godine, pri čemu Ujedinjeno Kraljevstvo prednjači kao najveći izdavač turista u Španjolskoj.

Stoga, potrošnja međunarodnih turista iz Ujedinjenog Kraljevstva 11,8% je veća od razine prije pandemije. Njemačka (+11%), Francuska (+28,6%), Italija (+22%) i nordijske zemlje (+4,7%) također su iznad.

FAQ:

1. Koliko je turista posjetilo Španjolsku u 2023. godini?
U 2023. godini, posjetilo je Španjolsku ukupno 85,1 milijun turista.

2. Koliko je povećanje dolazaka turista u odnosu na prethodnu godinu?
Dolasci turista su se povećali za 18,7% u odnosu na prethodnu godinu.

3. Koji su najviše profitirali od dobrog turističkog trenutka u Španjolskoj?
Katalonija, Balearski otoci i Kanarski otoci najviše su profitirali od dobrog turističkog trenutka u Španjolskoj.

4. Koje su najviše zemlje posjetitelja?
Britanci i Francuzi prednjače po broju dolazaka turista.

5. Koje zemlje su imale najveći porast dolazaka turista?
Dolasci turista iz Ujedinjenog Kraljevstva povećali su se za 14,6%, dolasci iz Francuske za 17% i dolasci iz Njemačke za 10,6%.

6. Je li broj posjetitelja između Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke smanjen u usporedbi s 2019. godinom?
Da, između Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke izgubljen je milijun posjetitelja u usporedbi s 2019. godinom.

7. Koliki je porast posjetitelja iz Sjedinjenih Američkih Država u Španjolskoj?
Posjetitelji iz Sjedinjenih Američkih Država porasli su za 16,8% u usporedbi s razdobljem prije pandemije.

Definitions:
– Dolasci turista: Ukupan broj turista koji su posjetili određenu državu.
– Potrošnja: Ukupan iznos novca koji su turisti potrošili tijekom svog boravka u određenoj zemlji.

Suggested related link:
INE – Nacionalni institut za statistiku u Španjolskoj.