Virgin Galactic posustala nakon gubitka dijela s njihovog svemirskog aviona

Virgin Galactic stoji na zemlji nakon što je tvrtka priopćila da se mali dio nenamjerno odvojio s nosača njihovog svemirskog aviona pokretanog raketama tijekom posljednjeg svemirskog turističkog leta.

Gubitak dijela, nazvanog pinom za usklađivanje, prema izjavi tvrtke, nije utjecao na sigurnost misije. Let pod nazivom Galactic 06 lansiran je 26. siječnja i označio je prvu svemirsku turističku misiju Virgin Galactica ove godine nakon što je ušao u komercijalnu službu 2023.

Tvrtka je otkrila gubitak dijela tijekom rutinskih provjera i obavijestila regulatorna tijela 31. siječnja “u skladu s propisima”, izjavio je Virgin Galactic.

Pin se nalazio na donjoj strani Virgin Galacticovog nosača, nazvanog VMS Eve, koji je dvofuselni avion dizajniran za prenošenje svemirskog aviona VMS Unity ispod svojih krila do visoke nadmorske visine prije nego što se VMS Unity odvoji i polegne prema rubu svemira.

Pojas za usklađivanje “pomaže osigurati da svemirski brod bude usklađen s nosačem prilikom spajanja vozila na zemlji tijekom postupaka prije leta”, izjavila je tvrtka u ponedjeljak.

Pin također pomaže prijenos “otpora zraka i drugih sila” s svemirskog aviona na nosačnu strukturu koja drži raketni zrakoplov dok je pričvršćen za nosač VMS Eve, prema tvrtki.

Virgin Galactic je izjavio da će zajedno s Federalnom upravom za zrakoplovstvo (FAA), koja izdaje licence za komercijalna lansiranja raketa, provesti pregled problema.

FAA je izjavila da će provesti “istragu o nesreći” i da agencija “mora odobriti konačno izvješće Virgin Galactica, uključujući ispravne radnje” prije nego što tvrtka ponovno može započeti sa letom. “Povratak leta temelji se na odluci FAA-e da bilo koji sustav, proces ili postupak vezan uz nesreću ne utječe na sigurnost javnosti”, stoji u izjavi agencije. “Uz to, Virgin Galactic mora zatražiti i dobiti odobrenje FAA-e za izmjenu svoje dozvole koja uključuje ispravne radnje i ispunjava sve ostale licencne zahtjeve.”

Virgin Galactic nije bilo moguće odmah dobiti dodatne komentare u ponedjeljak navečer.

Očekivanja leta

Šire strukture pričvršćivanja ostale su na mjestu tijekom leta, dodao je Virgin Galactic u izjavi, napomenuvši kako pin za usklađivanje “ne podržava težinu svemirskog broda, niti imaju aktivnu funkciju nakon što se svemirski brod oslobodi”.

VMS Unity obično leti pričvršćen za nosač VMS Eve sve dok ne dosegne više od 45.000 stopa (13.700 metara) iznad površine Zemlje. Jednom na visini, VMS Unity se odvoji od nosača i paljenjem raketnog motora uzdiže prema rubu atmosfere.

Općenito, misija Galactic 06 “bila je siguran i uspješan let proveden u skladu s rigoroznim postupcima i protokolima leta Virgin Galactica”, rekla je tvrtka.

“Letovi Virgin Galactica odvijaju se u zoni zabranjenog leta i na određenim geografskim lokacijama lansiranja koje kontroliraju opasnosti za ljude ili strukture na tlu”, navodi se u izjavi Virgin Galactica. “Tvrtka također nije uočila nikakvu štetu na svemirskom brodu niti na nosaču.”

FAA je zadužena za davanje konačnog odobrenja komercijalnim tvrtkama koje se nadaju lansirati rakete i svemirske letjelice. Međutim, uloga agencije u tom procesu je samo analizirati potencijalne rizike svemirskog leta za javnost, ljude ili imovinu, prema moratoriju koji ističe u ožujku 2024.

FAA rutinski provodi istrage o nesrećama s privatnim tvrtkama nakon neuspjeha leta ili drugog problema tijekom komercijalnog lansiranja rakete.

Virgin Galactic je izjavio da će “pružiti daljnje informacije po završetku (zajedničke FAA) recenzije i potvrditi vremenski okvir za misiju ‘Galactic 07’, koja je planirana za drugo tromjesečje 2024.”

Pitanja vezana uz incident s nosačem Virgin Galactica:

1. Što se dogodilo tijekom posljednjeg svemirskog turističkog leta Virgin Galactica?
2. Koje je ime leta i kada je lansiran?
3. Kako se zove nosač Virgin Galacticovog svemirskog aviona?
4. Gdje se nalazio pin za usklađivanje i koja je njegova funkcija?
5. Kako je tvrtka reagirala na gubitak dijela i kada su obavijestili regulatorna tijela?
6. Kako će Virgin Galactic i FAA provesti pregled problema?
7. Kada će Virgin Galactic ponovno moći započeti letove?
8. Koje su sigurnosne mjere poduzete tijekom leta Galactic 06?
9. Koja je uloga FAA-a u odobravanju komercijalnih svemirskih letova?
10. Kada se očekuje sljedeća misija Virgin Galactica?

Definicije:

1. Nosač – letjelica ili struktura koja nosi drugu letjelicu ili teret.
2. Pin za usklađivanje – dio koji se koristi za osiguravanje usklađenosti između vozila i nosača.
3. FAA – Federalna uprava za zrakoplovstvo (Federal Aviation Administration) je američka agencija koja regulira civilno zrakoplovstvo.

Predloženi povezani linkovi:
Virgin Galactic
FAA