Zahedan u Iranu postaje pristupačno turističko odredište

Zahedan, živahna prijestolnica iranske provincije Sistan-Baluchestan na jugoistoku zemlje, planira se pretvoriti u pristupačno turističko odredište. Zamjenik šefa turizma u provinciji, Reza Ganjali, otkrio je tijekom intervjua za ISNA-u u ponedjeljak da je Zahedan odabran kao nacionalni kandidat za inicijative pristupačnog turizma.

Službenik je istaknuo da je naglasak stavljen na uspostavljanje Zahedana kao središta pristupačnog turizma tijekom nacionalnog sastanka o pristupačnom turizmu koji se održao u Teheranu uz sudjelovanje dužnosnika iz provincijskog tijela.

“Nakon diskusija i razmjene ideja o poboljšanju pristupačnosti u turizmu, s prisustvom tajnika i članova nacionalnog odbora za pristupačni turizam, predstavnika provincialne turističke direkcije i Zahedan sklapan je dogovor da će Zahedan biti nominiran kao kandidat za pristupačni turistički grad,” dodao je Ganjali.

Pristupačni turizam, poznat i kao inkluzivni turizam ili turizam za osobe s invaliditetom, odnosi se na napore turističke industrije da zadovolji potrebe osoba s invaliditetom kako bi im omogućila sudjelovanje u turističkim aktivnostima i pristup objektima bez prepreka. Glavni naglasak stavljen je na pružanje jednake prilike osobama s invaliditetom da uživaju u putovanjima, smještaju, atrakcijama i uslugama prijevoza. Koncept se odnosi ne samo na fizičke invalide, već uključuje i senzorne nedostatke, kognitivna ograničenja i druge potrebe za pristupačnosti.

Jedan važan aspekt pristupačnog turizma uključuje dizajn i prilagodbu infrastrukture i objekata kako bi se omogućilo osobama s invaliditetom da se neometano kreću. To uključuje rampu za invalidska kolica, liftove, šire vrata, pristupačne sanitarije i taktilnu signalizaciju.

Promicanje pristupačnog turizma ne samo da koristi putnicima s invaliditetom, već pruža i ekonomske mogućnosti odredištima i poslovnim subjektima. Prema podacima UN-ove Organizacije za turizam, osobe s invaliditetom predstavljaju značajan tržišni segment unutar globalne turističke industrije. Osiguranjem veće dostupnosti destinacija i usluga, poslovni subjekti mogu privući širi spektar klijenata te iskoristiti ovo tržište. Osim toga, inicijative pristupačnog turizma doprinose stvaranju radnih mjesta, ekonomskom rastu i socijalnoj inkluziji unutar zajednica.

FAQ:

1. Koje je turističko odredište odabrano kao nacionalni kandidat za inicijative pristupačnog turizma?
Zahedan, živahna prijestolnica iranske provincije Sistan-Baluchestan na jugoistoku zemlje, odabran je kao nacionalni kandidat za inicijative pristupačnog turizma.

2. Što je pristupačni turizam?
Pristupačni turizam, poznat i kao inkluzivni turizam ili turizam za osobe s invaliditetom, odnosi se na napore turističke industrije da zadovolji potrebe osoba s invaliditetom kako bi im omogućila sudjelovanje u turističkim aktivnostima i pristup objektima bez prepreka. Glavni naglasak stavljen je na pružanje jednake prilike osobama s invaliditetom da uživaju u putovanjima, smještaju, atrakcijama i uslugama prijevoza.

3. Koja su određena prilagodba infrastrukture i objekata koja je dio pristupačnog turizma?
Prilagodba infrastrukture i objekata uključuje rampu za invalidska kolica, liftove, šire vrata, pristupačne sanitarije i taktilnu signalizaciju kako bi se omogućilo osobama s invaliditetom da se neometano kreću.

4. Koje prednosti pruža promoviranje pristupačnog turizma?
Promoviranje pristupačnog turizma donosi korist ne samo putnicima s invaliditetom, već i destinacijama i poslovnim subjektima. Osobe s invaliditetom predstavljaju značajan tržišni segment u turističkoj industriji, pa privlačenje šireg spektra klijenata putem veće dostupnosti destinacija i usluga donosi ekonomske mogućnosti. Osim toga, inicijative pristupačnog turizma doprinose stvaranju radnih mjesta, ekonomskom rastu i socijalnoj inkluziji unutar zajednica.

Key Terms:
– Zahedan: živahna prijestolnica iranske provincije Sistan-Baluchestan
– Pristupačni turizam: inkluzivni turizam koji se odnosi na zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom kako bi im omogućilo sudjelovanje u turističkim aktivnostima i pristup objektima bez prepreka
– Inicijative pristupačnog turizma: napor za promoviranje pristupačnog turizma
– Rampa za invalidska kolica: prilagođena struktura za osobe s invaliditetom kako bi se olakšalo kretanje invalidskih kolica
– Liftovi: uređaj za vertikalno podizanje i spuštanje koji olakšava pristup osobama s invaliditetom
– Pristupačne sanitarije: toaleti prilagođeni osobama s invaliditetom
– Taktilna signalizacija: signalizacija koja koristi dodirni ili taktički osjet kako bi prenijela informacije osobama s invaliditetom

Suggested Links:
Svjetska turistička organizacija
Accessible Tourism Research and Education Center