Novi sustav plaćanja ulaznica za turističke destinacije na Nusa Penidi u planu

Turisti koji posjećuju Bali imaju mnogo toga na umu prije nego što kroče na otok bogova. Postoje letovi, vize, prijevozi, hoteli i aktivnosti koje treba organizirati, a sada, uz turističku pristojbu, ima još više stvari o kojima je potrebno voditi računa.

Dugo je bio slučaj da turisti koji žele posjetiti Nusa Penidu, Nusa Lembongan i Nusa Ceningan moraju platiti dodatnu lokaliziranu pristojbu za očuvanje turizma. Vladina uprava koristi ovu pristojbu od 25.000 IDR po odrasloj osobi i 15.000 IDR po djetetu kako bi održavala turističke objekte.

Ova “Ulaznica za turističku destinaciju Nusa Penida” razlikuje se od turističke pristojbe pokrajine Bali, koja iznosi 150.000 IDR po osobi po posjeti pokrajini.

Također se razlikuje od pristojbe Nusa Penida, koja se primjenjuje na turiste koji se rone, rone s disalicom ili plivaju u području zaštite mora Nusa Penida koje okružuje tri otoka.

Mjesni lideri na Nusa Penidi pokušavaju pronaći načine za smanjenje redova i pojednostavljenje plaćanja pristojbi za ulazak u turističko područje Nusa Penida.

Na posebno prometnim danima nije neuobičajeno da se formiraju redovi na lukama na Nusa Penidi kada turisti stignu na otok.

Govoreći novinarima, šef Klungkung turističkog ureda, Ni Made Sulistiawati, otkrila je da je vlada regije Klungkung posvećena poboljšanju sustava prikupljanja pristojbi za ulazak u turističko područje Nusa Penida.

Vlasti razmatraju stvaranje sustava koji je sposoban prikupiti plaćanja putem interneta i izravno na mjestu kupnje ulaznica za brod.

Sulistiawati je rekla da će novi sustav plaćanja biti uveden “tako da turisti više ne čekaju na ulazu u Nusa Penidu da plate pristojbe. Kako bismo anticipirali turiste koji propuste plaćanje, naši službenici vršit će provjere na svakoj turističkoj atrakciji.”

Sulistiawati je potvrdila da surađuje s operatorima brodova kako bi integrirala pristojbu za ulazak u turističku destinaciju Nusa Penida u sustav rezervacija prijevoza brodom.

To bi pojednostavilo postupak za turiste koji već moraju posjetiti nekoliko različitih web stranica kako bi platili vizne pristojbe, turističke pristojbe i pristojbe za zaštitu mora ako ne plaćaju osobno.

Dodala je: “Održali smo razgovore s nekoliko upravitelja udruženja brzih brodova u Sanuru i oni su vrlo dobro reagirali. Oboje podržavamo napredak i održivost turizma na Nusa Penidi.”

Međutim, napomenula je da sustav još nije učinkovit, ali da će se pokrenuti “u bliskoj budućnosti”. Pojasnila je: “Mi, regionalna vlada, možemo pružiti usluge naplate pristojbe drugim stranama. U suradnji nudimo usluge naplate pristojbe operatorima brodova.”

Zasebno govoreći, privremeni regent Klungkunga, I Nyoman Jendrika, rekao je novinarima da može razumjeti potrebu za boljim sustavom.

Vidjevši redove u luci osobno, primijetio je da ne želi da to bude trajni dojam za turiste.

Jendrika je rekao: “Vidio sam da je mjesto za prikupljanje pristojbi na kojem sam bio, Nusa Penida, bilo prljavo mjesto i turisti koji su bili tamo osjećali su se kao da stoje u redu na suncu.”

Jendrika je primijetio da će novi sustav također pomoći u osiguranju da svi turisti plate svoje ulaznice za turizam Nusa Penida.

Objasnio je: “To je i naš napor da anticipiramo turiste koji izbjegavaju plaćanje pristojbi. Imajući u vidu da postoji prilično puno ulaza ili pristaništa na Nusa Penidi.”

Nusa Penida trenutno je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u pokrajini Bali. Otok je dom ikoničnih znamenitosti poput Kelingking Beacha, Diamond Beacha i Angel’s Billabonga.

Česta pitanja o pristojbama za turiste na otoku Nusa Penida:

1. Što je “Ulaznica za turističku destinaciju Nusa Penida”?
“Ulaznica za turističku destinaciju Nusa Penida” je lokalna pristojba koju turisti moraju platiti prilikom posjete otocima Nusa Penida, Nusa Lembongan i Nusa Ceningan. Ova pristojba od 25.000 IDR po odrasloj osobi i 15.000 IDR po djetetu koristi se za održavanje turističkih objekata na otocima.

2. Kakva je razlika između turističke pristojbe pokrajine Bali i pristojbe za ulaz na Nusa Penidu?
Turistička pristojba pokrajine Bali iznosi 150.000 IDR po osobi po posjeti pokrajini. S druge strane, pristojba za ulaz na Nusa Penidu odnosi se isključivo na ove tri otoke i iznosi 25.000 IDR po odrasloj osobi i 15.000 IDR po djetetu.

3. Postoji li dodatna pristojba za turiste koji se rone ili plivaju u zaštićenom moru Nusa Penide?
Da, osim ulazne pristojbe za turističko područje Nusa Penida, postoji i posebna pristojba za turiste koji se rone, rone s disalicom ili plivaju u području zaštite mora Nusa Penida. Detalji o toj pristojbi nisu navedeni u članku.

4. Postoje li planovi za poboljšanje plaćanja pristojbi na Nusa Penidi?
Da, regionalna vlada Klungkunga i operatori brodova razmatraju stvaranje sustava koji bi omogućio plaćanje pristojbi putem interneta i izravno na mjestu kupnje ulaznica za brod. Na taj način, turistima će biti olakšano plaćanje pristojbi i izbjegnute će se dugotrajne gužve na lukama.

5. Koji su razlozi za uvođenje novog sustava plaćanja pristojbi?
Cilj uvođenja novog sustava plaćanja pristojbi je smanjiti redove i pojednostaviti postupak plaćanja ulaznica na Nusa Penidi. Također, želi se osigurati da svi turisti plate svoje pristojbe i poboljšati cjelokupno iskustvo posjete otoku.

6. Što je toliko posebno kod otoka Nusa Penida?
Nusa Penida je trenutno jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u pokrajini Bali. Otok je poznat po svojim prekrasnim plažama poput Kelingking Beacha, Diamond Beacha i Angel’s Billabonga.

Srodne poveznice:
Guide Bali: Službena stranica za putovanja u Bali, koja pruža informacije o destinacijama, aktivnostima i smještaju na otoku.
Wanderlust Storytellers: Blog koji nudi detaljne vodiče i savjete za putovanja po Baliju, uključujući i Nusa Penidu.