Partnerstvo između vlade i San Miguel korporacije rezultirat će rastom turističkih dolazaka u zemlju

Ministarstvo turizma (DOT) izrazilo je nadu da će partnerstvo između vlade i San Miguel korporacije (SMC) u vezi obnove Međunarodne zračne luke Ninoy Aquino (Naia) rezultirati povećanjem broja turističkih dolazaka.

U priopćenju koje je objavljeno nakon potpisivanja ugovora, DOT je izjavio da je dogovor o nadogradnji i obnovi Naia značajan korak u stvaranju “poticajnog okruženja za prosperitet turizma”. SMC konzorcij je ranije izjavio da namjerava povećati kapacitet putničkog terminala zračne luke, među ostalim poboljšanjima, kada preuzme kontrolu u rujnu 2024.

“Sada, sa ciljanim kapacitetom od 62 milijuna putnika, s optimizmom očekujemo da će novi koncesijski sporazum pozitivno utjecati na dolazak turista u zemlju te da će dalje proširiti mogućnosti zaposlenja u turističkoj industriji”, dodao je DOT.

Ministarstvo prometa je ranije izjavilo da se očekuje da će broj putnika na zračnim lukama u zemlji do 2050. godine doseći 100 milijuna.

“Očekujemo pozitivan utjecaj koji će ovaj projekt imati na turistički pejzaž naše zemlje, poboljšavajući povezanost, dostupnost i iskustva posjetitelja u korist naših lokalnih i međunarodnih turista, kao i putnika općenito”, dodao je DOT.

Prema prethodnom izvješću DOT-a, samo u prvih dva mjeseca 2024. godine u zemlju je stiglo 1,2 milijuna međunarodnih posjetitelja, uz već 5 milijuna stranih turista koji su stigli u zemlju 2023. godine.

U istom priopćenju, DOT je istaknuo da je turistička industrija 2022. godine doprinijela s 6,2 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje i zapošljavala više od 5 milijuna radnika.

DOT je naglasio da ova industrija može nastaviti napredovati samo kroz poboljšanje zračnih i luka u zemlji koje “predstavljaju prvi i posljednji dojam turistima”.

FAQ:

1. Što je Ministarstvo turizma (DOT)?
Ministarstvo turizma (DOT) je vladino tijelo odgovorno za reguliranje i promicanje turizma u zemlji.

2. Što je San Miguel korporacija (SMC)?
San Miguel korporacija (SMC) je korporacija koja se bavi različitim industrijama, uključujući infrastrukturu i transport.

3. Što je Međunarodna zračna luka Ninoy Aquino (Naia)?
Međunarodna zračna luka Ninoy Aquino (Naia) je glavna međunarodna zračna luka u Filipinima, smještena u gradu Manila.

4. Što se dogovor odnosi na obnovu Naia?
Dogovor se odnosi na partnerstvo između vlade i San Miguel korporacije u vezi obnove Međunarodne zračne luke Ninoy Aquino radi povećanja broja turističkih dolazaka.

5. Kako SMC namjerava poboljšati Naia?
SMC konzorcij namjerava povećati kapacitet putničkog terminala zračne luke i provesti druge poboljšanja nakon što preuzme kontrolu u rujnu 2024.

6. Kakav će biti utjecaj projekta na turizam?
Očekuje se da će novi koncesijski sporazum imati pozitivan utjecaj na dolazak turista u zemlju i otvoriti nove mogućnosti zaposlenja u turističkoj industriji.

7. Koliki je ciljani kapacitet putnika na Naia?
Ciljani kapacitet putnika na Naia je 62 milijuna putnika.

8. Koje su prednosti poboljšane zračne i lučke infrastrukture?
Poboljšana zračna i lučka infrastruktura poboljšat će povezanost, dostupnost i iskustvo posjetitelja, što će imati pozitivan utjecaj na turistički pejzaž zemlje.

9. Koliko je turistička industrija doprinijela bruto domaćem proizvodu zemlje?
Turistička industrija je 2022. godine doprinijela s 6,2 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

10. Koliko radnika zapošljava turistička industrija?
Turistička industrija zapošljava više od 5 milijuna radnika.

Srodne poveznice:
Ministarstvo turizma