Nakon nedavnog napada na turistice u Uluwatu, predstavnici turističkih institucija u Baliju ističu da je sigurnost turista njihov glavni prioritet. Iako su dvije španjolske turistice pretrpjele manje ozljede, rukovoditelji Pecatu sela uvjeravaju javnost da je Uluwatu i dalje sigurno mjesto za posjetitelje.

Glavni predstavnik Pecatu tradicionalnog sela, Made Sumerta, istaknuo je, “Kao cjelina, Pecatu je još uvijek siguran; ne smijemo generalizirati nesigurne uvjete zbog samo jednog ili dva incidenta. Iako je bilo jedno takvo problematično događanje koje može naštetiti ugledu Pecatu, sveukupno gledano, Pecatu je još uvijek sigurno i udobno za posjetiti.”

Sumerta je također pozvao vlasti, pružatelje turističkih usluga i turiste da budu proaktivni u održavanju sigurnosti Uluwatu i Balija općenito. Podsjetio je turiste da uvijek drže vrijedne predmete izvan vidokruga dok šetaju ili voze motociklom. Torbe treba držati sakrivene u pretincu ispod sjedala, a turisti se moraju pridržavati indonezijskog prometnog zakona i nositi kacige i odgovarajuću odjeću za vožnju.

Potrebno je izbjegavati nošenje torbi preko ramena koje se lako mogu otrgnuti ili oštetiti.

Sumerta je potvrdio da će lokalne sigurnosne ekipe pojačati ophodnje po resortu i ulicama zajednice kako bi odvratile potencijalne kriminalce od područja. Također je izjavio: “Također se nadamo i potičemo operatore smještaja i one koji smještaju goste da pruže turistima više detaljnih informacija kako bi bili oprezniji prilikom nošenja svojih stvari.”

Napad se dogodio u ponedjeljak, 25. ožujka, u 10 sati ujutro, na Jalan Raya Uluwatu. Dvije španjolske turistice, poznate samo po svojim inicijalima BS (23) i AS (24), bile su opljačkane od strane muškarca koji je vozio Yamaha Jupiter motocikl dok su napuštale svoj smještaj kako bi istražile područje.

Policija je otvorila istragu i trenutno traga za napadačem. Tragajući kroz registracijsku pločicu motocikla, već su locirali kriminalca. S obzirom na pojačane patrole sigurnosnih ekipa, turisti bi trebali osjećati sigurno i udobno za istraživanje Uluwatu. U slučaju da postanete žrtva kriminala u Baliju, uvijek je važno što prije prijaviti incident policiji.

Česta pitanja (FAQ) temeljena na glavnim temama i informacijama iz članka:

1. Je li Uluwatu sigurno mjesto za turiste nakon nedavnog napada?
– Da, predstavnici Pecatu sela ističu da je Uluwatu i dalje sigurno mjesto za posjetitelje, unatoč jednom incidentu.

2. Kako turisti mogu održavati svoju sigurnost u Uluwatu?
– Turisti bi trebali držati vrijedne predmete izvan vidokruga, torbe držati sakrivene ispod sjedala i poštovati indonezijski prometni zakon nosivši kacige i odgovarajuću odjeću za vožnju.

3. Hoće li lokalne sigurnosne ekipe pojačati ophodnje po resortu i ulicama zajednice?
– Da, lokalne sigurnosne ekipe će pojačati ophodnje kako bi odvratile potencijalne kriminalce od područja.

4. Kako postupiti u slučaju da postanete žrtva kriminala u Baliju?
– U slučaju da postanete žrtva kriminala, važno je što prije prijaviti incident policiji.

Definicije ključnih pojmovno ili žargona korištenih u članku:
– Pecatu: tradicionalno selo u Baliju.
– Uluwatu: turistička destinacija u Baliju, poznata po hramu Uluwatu i prekrasnim plažama.
– Yamaha Jupiter: vrsta motocikla.

Predloženi srodni linkovi:
bali-indonesia.com – službena web stranica turizma Balija.
balitourismboard.org – web stranica Balija turističke zajednice.

Napomena: Molimo imajte na umu da nisu navedene konkretni linkovi, već primjeri kako bi se izbjegla uporaba nevažećih URL-ova i adresa podstranica.