Povećanje domaćeg zračnog prometa u Indiji donosi nove trendove

U zemlji kao što je Indija, religijski turizam prisutan je gotovo na svim odredištima. Iako se svijet suočio s pandemijom COVID-19, 2023. godina zabilježila je rekordno povećanje domaćeg zračnog prometa u Indiji. Taj rast nadmašio je rezultate iz 2019. godine, prije pandemije, i stigao godinu ranije nego što je Međunarodna asocijacija zračnog prometa (IATA) predvidjela povratak na razinu pre-COVID prometa do 2024. godine.

Iako je domaći zračni promet porastao za 6% u odnosu na 2019., rast broja putnika na aerodromima bio je neujednačen. Među top 10 aerodroma u zemlji prema broju domaćih putnika, Kolkata, Chennai i Goa-Dabolim zabilježili su manji promet u usporedbi s 2019., dok je ostalih sedam aerodroma zabilježilo porast prometa. Pad od 12% u Kolkatai i 9% u Chennaiaopćenito je smanjenje prometa, dok je pad od 12% u Goa-Dabolimu uglavnom rezultat dodatnog kapaciteta na novom aerodromu u Mopi, Sjevernoj Goui, što je dovelo do povećanja ukupnog prometa u Goa.

Najveći rast zabilježen je na manjim aerodromima s vrlo malim prometom u 2019. godini. To uključuje mjesta poput Kalaburagi, Age ili Jagdalpura, koja su doživjela postupno povećanje usluga, što je rezultiralo porastom broja putnika. Iako je Državna agencija za aerodrome (AAI) 2019. godine prijavila promet na 108 aerodroma, operativni aerodromi premašili su 125 u 2023. godini. Međutim, nije sve prometuje zbog toga što su uključeni aerodromi poput Begumpeta u Hyderabadu, HAL-a u Bengaluru i Juhua među ostalima.

Jedno područje koje je dosljedno uspijevalo nakon pandemije su turistička odredišta. “Osvetnički” turizam koji je bio uobičajen u ranim danima pandemije i dalje je prisutan. Srinagar je zabilježio porast broja domaćih putnika 1,5 puta veći od 2019. Chandigarh, kao mješavina poslovnih odredišta i prolaza za Himachal Pradesh, zabilježio je 64% više putnika. Shimla, unatoč ograničenoj povezanosti, udvostručio je broj putnika. Leh je zabilježio povećanje od 41% u prometu, a Dehradun je zabilježio porast od 20%. Ne samo brda, već su i plaže privlačile turiste. Kerala, zemlja bogova, također je zabilježila porast posjeta, a glavni grad Thiruvananthapuram bilježi 27% više dolazaka u 2023. u usporedbi s razdobljem prije COVID-a. Dok je promet u Goa-Dabolimu pao, zajedno s novootvorenim Međunarodnim aerodromom Manohar Parrikar na Sjevernom Goa, promet u Goa povećao se za 35%. Rajasthan se vratio na kartu turističkih odredišta, s porastom prometa u Udaipuru od 16% i Jodhpuru s više od dvostruko više putnika nego 2019. Godine. Poslovani pravci prema svjetskoj baštini poput Aurangabada, Khajurahoa i Age također su zabilježili porast prometa od 97%, 25% i osam puta.

Važno je napomenuti da su i religijska odredišta zabilježila značajan rast. Amritsar, poznat po Zlatnom hramu i drugim znamenitostima, zabilježio je porast domaćih putnika od 19%. Prayagraj je zabilježio 59% više putnika nego 2019, dok je Shirdi zabilježio rast od 32%. Nashik je udvostručio broj putnika, uglavnom zbog naglog povećanja kapaciteta. Aerodromi poput Dehraduna uslužuju i brda i religijski turizam. U zemlji kao što je Indija, religijski promet je prisutan na gotovo svim odredištima.

Veći aerodromi u zemlji također rastu. New Delhi, najveći aerodrom u zemlji, nastavlja s dobrom izvedbom s rastom broja putnika od 8%. Mumbai, drugi najveći aerodrom, bilježi porast od 12%. Bengaluru, koji zaostaje za međunarodnim prometom, zabilježio je rast domaćeg prometa od 14%, što je najviše među prvih 10 aerodroma, dok je Hyderabad zadržao četvrto mjesto i zabilježio rast od 11%. Kolkata, koji je izgubio četvrto mjesto u korist Hyderabad, zabilježio je pad od 12%, dok je Chennai zabilježio pad od 9% u domaćem prometu. Obje ove zračne luke operira AAI.

Prije početka pandemije, grupa Adani osvojila je prava za upravljanje šest aerodroma, uključujući Jaipur, Lucknow, Guwahati, Ahmedabad, Trivandrum i Mangalore. Grupa je preuzela kontrolu nad njima usred pandemije. Među tim aerodromima, Trivandrum je zabilježio najveći rast od 27%, a slijedi ga Mangalore sa 9% rasta. Lucknow, Jaipur i Ahmedabad imali su umjeren rast od 7%, 6% i 5%, dok je Guwahati zabilježio rast od samo 2%. Svi ti aerodromi proživljavaju masivne promjene, pri čemu su neki u procesu izgradnje novih terminala.

Indijska zrakoplovna industrija neprestano raste, ali to ima i svoju cijenu. 2023. godina, najuspješnija godina za indijsku zrakoplovnu industriju, vidjela je suspenziju operacija tvrtke Go FIRST. 2019. godina, prethodno najuspješnija, obilježena je propašću tvrtke Jet Airways. Tržište ostaje otporno u takvim situacijama, ali po koju cijenu? Ulaskom u još jednu godinu rasta kapaciteta, već postoje glavni pokretači ove godine. Međutim, susjedne zemlje privlače Indijce besplatnim vizama i dodatnim letovima. Hoće li indijski avioprijevoznici i destinacije propustiti tu priliku? Morat ćemo pričekati da saznamo.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Kako je COVID-19 utjecao na domaći zračni promet u Indiji?
– Domaći zračni promet porastao je za 6% u odnosu na 2019. godinu, ali rast broja putnika na aerodromima je bio neujednačen.

2. Koji aerodromi su bilježili pad prometa?
– Među top 10 aerodroma prema broju domaćih putnika, Kolkata, Chennai i Goa-Dabolim zabilježili su manji promet u usporedbi s 2019. godinom.

3. Koja su turistička odredišta privukla veći broj posjetitelja?
– Nakon pandemije, turistička odredišta kao što su Srinagar, Chandigarh, Shimla, Leh, Dehradun, Kerala, Thiruvananthapuram, Goa, Rajasthan, Aurangabad, Khajuraho i Age zabilježila su porast broja posjetitelja.

4. Koji su religijska odredišta bilježila rast prometa?
– Religijska odredišta kao što su Amritsar, Prayagraj, Shirdi i Nashik zabilježila su značajan rast domaćih putnika.

5. Koji su najveći aerodromi u zemlji i koliki je njihov rast?
– New Delhi je najveći aerodrom u zemlji s rastom broja putnika od 8%, dok Mumbai bilježi rast od 12%. Bengaluru je zabilježio najveći rast domaćeg prometa među prvih 10 aerodroma s 14%, a Hyderabad je zadržao četvrto mjesto s rastom od 11%. Kolkata je zabilježio pad od 12%, a Chennai pad od 9%.

6. Koji su aerodromi preuzeti od strane grupe Adani?
– Grupa Adani je preuzela kontrolu nad aerodromima Jaipur, Lucknow, Guwahati, Ahmedabad, Trivandrum i Mangalore usred pandemije.

7. Kako je indijska zrakoplovna industrija rasla, ali i suočavala se s izazovima?
– Indijska zrakoplovna industrija neprestano raste, ali je suočena s izazovima. 2023. godina je bila najuspješnija godina, ali tvrtka Go FIRST je suspenzirala operacije. 2019. godina je obilježena propašću tvrtke Jet Airways.

8. Kakvi su planovi za budućnost indijske zrakoplovne industrije?
– Indijski avioprijevoznici i destinacije trebaju pratiti susjedne zemlje koje privlače Indijce s besplatnim vizama i dodatnim letovima.

Definicije:

– Zlatni hram: Hram Harmandir Sahib, poznat kao Zlatni hram, je sveto mjesto Sikh religije u Amritsaru, Indija.
– Srinagar: Glavni grad unionističke teritorije Jammu i Kašmir u Indiji, poznat po jezerima, vrtovima i planinama.
– Chandigarh: Glavni grad savezne teritorije Chandigarh u Indiji, poznat po arhitektonskom dizajnu Le Corbusiera.
– Shimla: Grad u indijskoj saveznoj državi Himačal Pradeš, popularno planinsko odredište.
– Leh: Grad u indijskoj saveznoj teritoriji Ladakh smješten na visokim nadmorskim visinama, popularno turističko odredište.
– Dehradun: Glavni grad indijske savezne države Uttarakhand, smješten u blizini planinskih područja.
– Kerala: Indijska savezna država poznata po prirodnim ljepotama, backwatersima, plažama i povijesnim znamenitostima.
– Thiruvananthapuram: Glavni grad indijske savezne države Kerala.
– Goa: Indijska savezna država poznata po plažama, crkvama i povijesnim znamenitostima.
– Rajasthan: Indijska savezna država poznata po pustinjama, tvrđavama i palačama.
– Aurangabad: Grad u indijskoj saveznoj državi Maharashtra poznat po pećinama Ajanta i Ellora.
– Khajuraho: Grad u indijskoj saveznoj državi Madhya Pradesh poznat po skulpturama i hramovima srednjovjekovne indijske umjetnosti.
– Age: Grad poznat po hramskim kompleksima u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh.
– AAI: Kratica za Državnu agenciju za aerodrome (Airports Authority of India).
– Trivandrum: Stari naziv za glavni grad indijske savezne države Kerala, sada poznat kao Thiruvananthapuram.
– Mangalore: Grad u indijskoj saveznoj državi Karnataka, poznat po luci i plažama.
– Jaipur: Glavni grad indijske savezne države Rajasthan, poznat po raskošnim palačama i fortovima.
– Lucknow: Grad u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh.
– Guwahati: Grad u indijskoj saveznoj državi Assam, smješten na obali rijeke Brahmaputra.
– Ahmedabad: Grad u indijskoj saveznoj državi Gujarat.
– Indijski avioprijevoznici: Zrakoplovne tvrtke koje pružaju zračne usluge u Indiji.