Rastući trend filmskog turizma

Film turizam je postao značajan segment u turističkoj industriji, s projektiranim rastom od 7,2 posto u narednim godinama. Prema izvještaju tvrtke KPMG, vrijednost filmskog turizma iznosila je 68,1 milijardu dolara u 2022. godini, a očekuje se da će do 2028. godine doseći 110,79 milijardi dolara.

Film turizam je postao popularan jer putnici žele doživjeti mjesto s kojeg su im omiljeni filmovi ili TV serije. Kroz filmski turizam, turisti imaju priliku istraživati lokacije, kulture i krajolike koji su prikazani u njihovim omiljenim filmovima. Ova vrsta turizma pruža jedinstvene mogućnosti odredištima koja su prikazana u filmovima i serijama, potičući ekonomski rast tih destinacija.

U Indiji se proizvodi veliki broj filmova godišnje, a očekuje se da će industrija zabave doprinijeti 57 posto indijskoj medijskoj industriji do 2024. godine. Bollywood u Mumbaju je najpoznatiji segment indijske filmske industrije, a slijede regionalne filmske industrije kao što su Tollywood (telugu), Kollywood (tamil) i druge. Indija je također svjedočila povećanju broja međunarodnih i domaćih turista koji posjećuju lokacije prikazane u popularnim filmovima. Vlada Indije je uvela razne stimulacije kako bi potaknula filmski turizam, uključujući porezne olakšice i potpore filmašima koji snimaju u Indiji.

Države poput Rajasthana i Uttar Pradesha također su pokrenule strategije za poticanje filmskog turizma. Rajasthan pruža potpore i subvencije od 2 milijuna rupija po filmu snimljenom unutar države, dok Uttar Pradesh ima sveobuhvatnu politiku filmskog turizma koja uključuje infrastrukturna poboljšanja, financijsku podršku kroz subvencije i oslobađanje od taksi i naknada za snimanje na vladinim zemljištima.

Filmovi imaju moć da promijene percepciju određene destinacije i privuku međunarodnu pažnju. Na primjer, nakon snimanja filmova “Gospodar prstenova”, turizam na Novom Zelandu je porastao za 40 posto. Hobbiton, fiktivno selo iz tog filma, postalo je popularna turistička destinacija.

Filmski turizam ima potencijal da transformira ekonomiju određene destinacije i postavi je na svjetsku turističku kartu. Pomaže u privlačenju posjetitelja i stvaranju ekonomskih koristi za lokalno stanovništvo. Faktori koji potiču ljude da putuju na određeno odredište uključuju prirodnu ljepotu, temu filma, događaje i priče koje su prikazane, kao i marketinšku sposobnost povezivanja lokacije s određenim osjećajima ili perspektivama.

Film turizam je značajan segment u turističkoj industriji koji se odnosi na putovanja ljudi koji žele posjetiti mjesta na kojima su snimani njihovi omiljeni filmovi ili TV serije. Ovaj oblik turizma omogućuje turistima da istraže lokacije, kulture i krajolike koje su prikazane u filmovima, pružajući jedinstvene iskustvene mogućnosti. Također potiče ekonomski rast odredišta koja su prikazana u filmovima i serijama.

Prema izvještaju tvrtke KPMG, vrijednost filmskog turizma iznosila je 68,1 milijardu dolara u 2022. godini, a očekuje se da će do 2028. godine doseći 110,79 milijardi dolara. Očekuje se i projektirani rast od 7,2 posto u narednim godinama.

U Indiji, filmska industrija igra veliku ulogu, a očekuje se da će industrija zabave doprinijeti 57 posto indijskoj medijskoj industriji do 2024. godine. Bollywood u Mumbaju je najpoznatiji segment indijske filmske industrije, ali postoje i regionalne filmske industrije kao što su Tollywood (telugu), Kollywood (tamil) i druge. Ova industrija je potaknula povećanje broja međunarodnih i domaćih turista koji posjećuju lokacije prikazane u popularnim filmovima. Vlada Indije je uvela razne stimulacije, uključujući porezne olakšice i potpore filmašima koji snimaju u Indiji, kako bi potaknula filmski turizam.

Države poput Rajasthana i Uttar Pradesha također su poduzele mjere za poticanje filmskog turizma. Rajasthan pruža potpore i subvencije od 2 milijuna rupija po filmu snimljenom unutar države. Uttar Pradesh ima sveobuhvatnu politiku filmskog turizma koja uključuje infrastrukturna poboljšanja, financijsku podršku kroz subvencije i oslobađanje od taksi i naknada za snimanje na vladinim zemljištima.

Filmovi imaju moć da promijene percepciju određene destinacije i privuku međunarodnu pažnju. Na primjer, nakon snimanja filmova “Gospodar prstenova”, turizam na Novom Zelandu je porastao za 40 posto. Fiktivno selo Hobbiton iz tog filma postalo je popularna turistička destinacija.

Filmski turizam ima potencijal da transformira ekonomiju određene destinacije i stavi je na svjetsku turističku kartu. Pomaže privući posjetitelje i stvarati ekonomske koristi za lokalno stanovništvo. Faktori koji potiču ljude da putuju na određeno odredište uključuju prirodnu ljepotu, temu filma, događaje i priče koje su prikazane, kao i marketinšku sposobnost povezivanja lokacije s određenim osjećajima ili perspektivama.

Srodne poveznice:
KPMG Hrvatska
Bollywood.com
Hobbiton Tours